Папа римський закликав Путіна покласти край "спіралі насильства та смерті"

Шукаймо умови для того, щоб розпочати переговори, здатні привести до вирішень, які не нав’язані силою – Франциск
Фото: ЕРА

Папа римський Франциск закликав президента Росії Володимира Путіна припинити війну, а українського президента Володимира Зеленського – бути відкритим для "серйозних мирних пропозицій". Про це повідомляє Vatican News.

Звернення до вірян перед недільною молитвою на площі Святого Петра у Ватикані він присвятив війні в Україні та ядерній загрозі. Папа сказав, що шкодує про анексію територій і засмучений тисячами жертв, особливо дітей.

"Що ще має трапитися? Скільки крові ще має пролитися, щоби ми зрозуміли, що війна ніколи не є рішенням, а лише знищенням? У Боже ім’я та в ім’я почуття людяності, що мешкає в кожному серці, повторюю заклик, аби негайно досягнути припинення вогню. Нехай замовкне зброя та шукаймо умови для того, щоб розпочати переговори, здатні привести до вирішень, які не нав’язані силою, а є узгодженими, справедливими та стабільними", – сказав понтифік.

Останні події, пов'язані із вторгненням РФ в Україну, Франциск оцінив як порушення принципів міжнародного права, що збільшує ризик неконтрольованих і катастрофічних наслідків у всьому світі. Виступаючи, папа звернувся особисто до лідерів України та РФ.

"Мій заклик насамперед звернений до президента РФ, благаючи його зупинити, також і з любові до свого народу, цю спіраль насильства та смерті. З іншого боку, засмучений величезними стражданнями українського населення внаслідок зазнаної агресії, скеровую такий же сповнений довіри заклик до президента України [Володимира Зеленського] бути відкритим на серйозні мирні пропозиції", – сказав він.

Контекст:

Папа римський 13 березня на тлі масового військового вторгнення РФ закликав припинити вбивство невинних людей в Україні, зосередитися на діалозі й відкрити гуманітарні коридори.

20 березня Франциск закликав міжнародну спільноту докладати зусиль для припинення війни РФ проти України. Він також відвідував поранених українських дітей у лікарні у Ватикані.

27 березня понтифік закликав "викреслити війну з історії, перш ніж війна не викреслила з неї людину".

На аудієнції 6 квітня Франциск засудив убивства мирного населення російськими окупаційними військами у Бучі під Києвом. 10 квітня папа римський закликав до перемир'я у війні РФ проти України, після якого має настати мир.

У травні Франциск заявив, що країни Заходу своїм ставленням сприяли початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

21 вересня Франциск назвав "божевіллям" натяки Путіна на готовність застосувати ядерну зброю. "Ця трагічна війна призводить нас до того моменту, коли деякі люди думають про ядерну зброю, про це божевілля", – сказав він.