Парламент Молдови поміняв назву молдовської мови на румунську

Законопроєкт підтримало 58 депутатів
Фото: depositphotos.com
Парламент Молдови 16 березня змінив словосполучення "молдовська мова" на "румунська мова". Відповідний законопроєкт ухвалили у другому читанні, повідомляє видання NewsMaker.

Зміни ініціювала партія PAS ("Дія і солідарність"). Документ передбачає закріплення в усіх законах країни, зокрема в конституції, поняття "румунська мова" замість "молдовської" і "рідної" мов.

Законопроєкт підтримало 58 депутатів.

"Вітаю. Це голосування трохи запізнилося", – заявив глава парламенту Ігор Гросу під оплески присутніх.

Водночас депутати від опозиції, зокрема комуністи, влаштували протест із плакатами під час голосування. Відео моменту голосування видання NewsMaker опублікувало у Telegram.

Внести відповідні законодавчі зміни вимагало рішення Конституційного суду, пояснює видання Agora. 5 грудня 2013 року Конституційний суд Молдови встановив, що Декларація про незалежність Молдови має переважну силу над над текстом конституції країни, а в цій декларації згадано саме румунську мову.

Рішення молдовського уряду підтримали у Румунії. МЗС країни заявило, що ухвалення документа має "глибоке символічне значення" і відновлює "наукову істину" щодо назви офіційної мови в Молдові.

"Завдяки цьому кроку наявні особливі двосторонні відносини між Румунією та Республікою Молдова ще більше зміцнюються, що виявляється у відкритій і міцній співпраці, орієнтованій на демократичну реформу Республіки Молдова та її інтеграцію до Європейського союзу", – ідеться у повідомленні.

Контекст:

Мовознавці вважають молдовську мову в цілому ідентичною до румунської, але в конституції Молдови її називають "молдовською", а у Декларації про незалежність – "румунською". У школах і вищих навчальних закладах Молдови вивчають саме румунську мову.

Водночас "молдовська мова" як предмет є у навчальних закладах самопроголошеного Придністров'я. Але на цій території, на відміну від решти Молдови, використовують молдовську на основі кирилиці.