Партія Меркель замість Бундестагу показала в агітації палац президентки Грузії. ЗМІ пишуть, що винен штучний інтелект

У будівель схожа форма і скляний купол. На фото – палац президентки Грузії
Фото: სალომე ზურაბიშვილი / Salome Zourabichvili / Facebook

Німецька партія "Християнсько-демократичний союз" (ХДС) випустила в соціальних мережах агітаційний ролик, де серед архівних і сучасних кадрів своєї роботи показала колишній палац президентки Грузії замість будівлі парламенту ФРН.

Очевидно, автори ролика хотіли показати Бундестаг у Берліні, але переплутали його з будівлею у Тбілісі. У них дійсно схожа форма і скляний купол. Пізніше партія відредагувала пост і виклала ролик із коректним зображенням німецького парламенту.

Отримавши безліч коментарів, партія опублікувала замість вибачень іронічний колаж.

"Друзі, дякуємо за ваші численні попередження! У нас було багато куполів, із яких можна було вибрати, і тепер ми визначилися з єдиним правильним", – написано в коментарі до нього.

Frankfurter Allgemeine Zeitung пише, що Бундестаг (раніше – Рейхстаг), "напевно, застогнав би, якби вмів говорити".

Видання припускає, що творці ролика використовували можливості штучного інтелекту, який і переплутав палац у Берліні із президентським палацом у Тбілісі.

Контекст:

ХДС – одна з найбільших партій Німеччини, яка перебувала при владі найдовше в історії ФРН. Зараз вона очолює опозицію. Із 2000-го до 2018 року партію очолювала Ангела Меркель, яка була канцлеркою Німеччини із 2005-го до 2021 року. Після 15 років на посаді вона відмовилася висувати свою кандидатуру на виборах.