Пашинян закликав протестувальників вийти на вулиці у день виборів прем'єра Вірменії

Пашинян: Я готовий узяти на себе відповідальність
Фото: ЕРА

Лідер вуличних протестів у Вірменії Нікол Пашинян заявив про готовність стати прем'єр-міністром країни, тому що служить "народові Вірменії, Нагірному Карабаху та республіці".

Лідер вірменської опозиції Нікол Пашинян на мітингу в Єревані закликав сьогодні учасників акцій протесту зібратися 1 травня, у день виборів нового прем'єр-міністра. Про це з місця подій повідомляє РБК.

"Як ми проведемо цей день, залежатиме від того, яка політична атмосфера буде цього дня... 1 травня у нас є можливість перетворити нашу фактичну перемогу на юридичну", – сказав Пашинян.

За словами опозиціонера, на 30 квітня у нього призначено зустріч із представниками фракцій парламенту, який обиратиме прем'єр-міністра.

На цю посаду претендує сам Пашинян.

"Я готовий узяти на себе відповідальність і стати прем'єром Вірменії, тому що я служу народу Вірменії, Нагірному Карабаху та республіці", – заявив він.

23 квітня вуличні акції протесту в Єревані змусили прем'єр-міністра Сержа Саргсяна піти у відставку. Із 2008-го до 2018 року він був президентом Вірменії і намагався зберегти свою владу на новій посаді після переходу країни до парламентської форми правління.

Виконувачем обов'язків глави уряду став перший віце-прем'єр, соратник Саргсяна, колишній топ-менеджер російського "Газпрому" Карен Карапетян.

24 квітня в.о. прем'єр-міністра повідомив, що скасував заплановану зустріч із Пашиняном. За словами Карапетяна, опозиціонер "висунув нові умови" і в такий спосіб відмовився від діалогу. Пашинян заявив, що влада намагається використати відставку Саргсяна для збереження впливу керівної Республіканської партії.

25 квітня активісти відновили протеси у країні. Того самого дня президент Вірменії Армен Саркісян оголосив про початок консультацій із парламентськими і непарламентськими політичними силами. 26 квітня і 28 квітня він зустрічався з Пашиняном.

Після розпаду урядової коаліції опозиційна парламентська фракція "Єлк" висунула кандидатуру свого голови Пашиняна на посаду прем'єр-міністра.

Вибори нового глави уряду можуть відбутися 1 травня.

29 квітня в Єревані та інших містах Вірменії тривали акції громадянської непокори.