Пекін обвинуватив сімейну пару посадовців у роботі на британську розвідку

Міністерство держбезпеки КНР стверджує, що затримані працювали на MI6
Фото: gov.cn

Подружжя посадовців у Китаї міністерство безпеки оголосило британськими шпигунами. Про це 2 червня пише Global Times.

За даними китайського МДБ, у 2015 році чиновник на прізвище Ван подав заявку на навчання у Великобританії. Розвідка MI6 зацікавилася його високим статусом і посприяла, щоб заяву схвалили в найкоротші строки, ідеться у статті.

Коли Ван прибув до Великобританії, британські спецслужби організовували йому обіди та екскурсії, щоб вивідати слабкості й захоплення посадовця, вважають у Пекіні. За версією китайських спецслужб, у MI6 виявили в нього сильний потяг до грошей і запропонували йому високооплачувану роботу у вигляді консультацій. Те, що гонорари могли перевищувати стандартну ціну, його не зупинило, стверджують у китайському МДБ.

Global Times пише, що пізніше MI6 відкрило карти й напряму запропонувало чиновнику працювати на британську розвідку. Після спецпідготовки він нібито повернувся до Китаю для збирання розвідданих. Паралельно розвідка переконувала посадовця завербувати дружину, яка також працювала з конфіденційними даними, і згодом вона теж долучилася до шпигунства, вказано у статті. Китайські силовики заявляють, що розкрили агентів MI6, їх обох заарештували.

ВВС із посиланням на офіційний канал МДБ в китайському месенджері WeChat повідомляє, що подружжя працювало в "основних конфіденційних відділах" однієї з держустанов. Журналісти зазначають, що новина з'явилася за місяць після того, як Великобританія висунула двом своїм громадянам обвинувачення у шпигунстві на користь Китаю. Наприкінці травня поліція також повідомила, що колишнього королівського морського піхотинця, якого звинувачували в наданні допомоги розвідувальній службі Гонконгу, виявили мертвим у Великобританії, додає ВВС.