Британській MI5 доручили зосередитися на шпигунах із Росії, Китаю й Ірану – ЗМІ

Британська військова розвідка посилить боротьбу зокрема з російськими шпигунами
Фото: mi5official / Instagram

Британській військовій контррозвідці (MI5) надійшло доручення спрямувати свої зусилля на боротьбу зі шпигунами із країни-агресора Росії, а також із Китаю й Ірану. Про це з посиланням на урядові джерела повідомила 1 червня The Telegraph (пізніше статтю видалили, але вона доступна у вебархіві).

Британський уряд просив MI5 "переорієнтувати значну частину своїх зусиль на боротьбу зі шпигунством, особливо [на боротьбу] з державною загрозою з боку Китаю, Росії, а віднедавна також Ірану". 

За інформацією видання, головні цілі MI5 змінили війна РФ проти України, зростання кількості китайських агентів і використання Іраном організованої злочинності. Боротьба із внутрішнім і міжнародним тероризмом залишається пріоритетною для відомства, але більше ресурсів спрямують на боротьбу зі шпигунами, ідеться в публікації. 

Росія після отруєння у Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його доньки Юлії втратила значну кількість своїх розвідників у Великобританії "за одну ніч" і відтоді намагається завербувати нових агентів, щоб заповнити ці втрати, окрім того, до посилення шпигунської активності у країні призвела підтримка Великобританією України у війні, зазначив співрозмовник видання. 

The Telegraph у травні писала, що Росія вербує екстремістів для проведення диверсій у Європі та Великобританії. Це, за даними ЗМІ, викликало занепокоєння серед керівників британської розвідки.

Кількість китайських агентів, залучених до збору розвідувальної інформації у Великобританії, зараз "не піддається кількісній оцінці", додає ЗМІ. Вважають, що китайські агенти активно працюють в академічних колах, серед студентів і викладачів, представників бізнесу і навіть мистецтва, водночас ті, хто збирає інформацію, можуть не знати, що їх із розвідувальною метою використовує Пекін. 

Генеральний директор МІ5 Кен Маккаллум заявив, що промислове шпигунство відбувається в "реальних масштабах", і, за його оцінками, 10 тис. британських підприємств опинилися під загрозою, особливо в таких сферах, як штучний інтелект, квантові обчислення або синтетична біологія. Джерело The Telegraph каже, що до 20 співробітників китайського посольства у Великобританії можуть бути шпигунами, але "кількість агентів, цивільних осіб, завербованих китайськими спецслужбами, може нараховувати сотні тисяч".

Контекст:

ЗМІ, зокрема The New York Times і The Insider, неодноразово писали, що в ГРУ функціонує таємний підрозділ із диверсійних операцій у Європі – в/ч №29155. Західні розвідки вважають, що підрозділ спеціалізується на зборі даних, убивствах, диверсіях і підривах.

За інформацією The Insider, група, до якої входить приблизно 70 осіб і яка відповідає за диверсійні операції за кордоном, проводить активні операції із 2011 року. Її підозрюють в організації вибухів на складах боєприпасів у Чехії, причетності до вибухів на складах боєприпасів у Болгарії у 2011–2015 роках, спробі влаштувати держпереворот у Чорногорії 2016 року, отруєнні колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його доньки у Великобританії 2018 року, а також в атаках за допомогою мікрохвильової (або іншої) зброї на американських дипломатів у всьому світі (так званий гаванський синдром).