Перша леді України у Давосі передала послання Зеленського для Сі Цзіньпіна

Зеленська виступила на форумі в Давосі, презентувавши українську формулу миру
Фото: Олена Зеленська / Facebook

Дружина президента України Олена Зеленська привезла на Всесвітній економічний форум у Давосі листи від глави Української держави Володимира Зеленського до деяких світових лідерів, зокрема для голови Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіна.

Про це Зеленська заявила 17 січня під час виступу на відкритті форуму, відео якого було оприлюднено на сторінці першої леді України у Facebook.

За словами Зеленської, вона мала намір передати віцепрем'єру Держради Китаю Лю Хе лист для Сі Цзіньпіна. Перша леді також сказала, що в неї є листи для президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн і президента Швейцарії Алена Берсе. У посланнях ідеться про шляхи припинення війни, розв'язаної Росією в Україні.

Під час свого виступу в Давосі Зеленська презентувала українську формулу миру з 10 пунктів, яка передбачає відновлення територіальної цілісності України, повернення всіх військовополонених і депортованих, яких утримують у Росії. Вона зауважила, що Україна вже дістала позитивні відповіді від багатьох країн, які готові співпрацювати задля реалізації формули миру.

"Мир у нашому розумінні не дорівнює перемир'ю. Щоб змогли повернутися додому наші люди, розкидані по світу. Щоб із фронту повернулися батьки, сини та дочки. Щоб знову возз'єдналися сім'ї, роз'єднані війною. Єдність – те, що повертає мир", – наголосила вона.

Зеленська закликала делегатів форуму та їхні країни зробити все можливе для закінчення війни. Окремий пункт української формули миру – виведення російських військ з усієї території України, нагадала вона.

"Ви всі знаєте, що російська агресія ніколи не мала на меті обмежитися українською територією. Ця війна може піти далі і зробити кризи ширшими, якщо агресор не програє", – зазначила перша леді.

Вона наголосила, що глобальні наслідки цієї війни будуть ще гіршими, якщо Україна зазнає поразки.

Також Зеленська оприлюднила у Facebook звіти про зустрічі з фон дер Ляєн та Берсе, які вже відбулися у Давосі.

У розповіді про ці зустрічі перша леді України окремо про передавання листів від Зеленського не згадувала.

Зеленський у Telegram подякував першій леді України за виступ у Давосі.

"Всесвітній економічний форум у Давосі. Правда про повномасштабну війну проти нашої країни продовжує звучати... Дякую Олені, що презентувала українську формулу миру", – написав глава держави.

Він нагадав, що українська формула миру містить 10 пунктів, які зможуть зробити життя України та всього світу безпечним і справедливим.

16–20 січня у швейцарському Давосі відбувається Всесвітній економічний форум. Тема форуму в Давосі 2023 року – "Співробітництво у фрагментованому світі".

Контекст:

15 листопада 2022 року на саміті G20 Зеленський презентував українську формулу миру, до якої входить 10 пунктів. Вона передбачає координацію міжнародних зусиль щодо встановлення ядерної, енергетичної та продовольчої безпеки. Одним із головних положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

"Це зараз одне з ключових завдань нашої держави – залучити світ до конкретної реалізації пунктів формули миру", – сказав Зеленський 9 грудня. За його словами, Україна відчуває підтримку щодо притягнення Росії до відповідальності за агресію як від держав, так і від міжнародних організацій і правозахисних інституцій.

Зеленський заявляв 18 грудня, що Україна вже готує цієї зими спеціальний "саміт заради миру". "Українська формула миру – це 10 чітких пунктів, які здатні створити нову архітектуру безпеки – глобально важливу. Те, що поверне свободу всій нашій українській землі", – наголосив президент.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомляв наприкінці грудня 2022 року, що глобальний саміт миру українська влада хоче провести під егідою ООН до кінця лютого 2023 року.

Глобальний саміт миру, ініційований Україною, заплановано на 24 лютого у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку (США), повідомив 12 січня посол України у Туреччині Василь Боднар.