Єрмак про необхідність трибуналу для РФ: У нашому випадку справедливість досягається через суд

Єрмак розповів про необхідність трибуналу для воєнних злочинців
Фото: Андрій Єрмак / Telegram
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак виступив онлайн на відкритті дискусійної програми проєкту Ukraine is You в Давосі, де говорив про важливість спеціального трибуналу для Росії. Про це він написав у Telegram 17 січня.

Він закликав партнерів долучитися до розроблення та застосування механізмів, які б дали змогу конфіскувати активи Росії для компенсації за завдану війною шкоду.

"Жодна перемога не є повною без відновлення справедливості. Це означає, що винні мають бути покарані, а збитки, яких вони завдали, мають бути відшкодовані. У нашому випадку справедливість досягається через суд над тими, хто скоїв воєнні злочини", – зазначив Єрмак.

За його словами, важливим є притягнення до відповідальності не лише військових, які вчиняли злочини на території України, а й високопосадовців, які розпалили війну й дали дозвіл на злочин агресії. Україна знає, як це зробити, але їй потрібна підтримка світової спільноти, наголосив Єрмак.

Він зазначив, що Генеральна Асамблея ООН уже визнала Росію державою-агресором, але для покарання найвищого політичного керівництва РФ за злочин агресії потрібен саме спеціальний міжнародний трибунал, оскільки Міжнародний кримінальний суд не має відповідної юрисдикції.

Він зазначив, що ініціативу створення спеціального трибуналу підтримують ПАРЄ, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Сейм Литви, парламенти Естонії, Нідерландів, Чехії та Латвії. Аналогічні рішення ухвалюють у США та Німеччині. Європейська рада розпочала роботу над механізмом створення трибуналу.

Глава ОП нагадав, що Росія все ще має право вето в Радбезі ООН, тому потрібно позбавити її будь-яких прав в Організації Об'єднаних Націй за неодноразове порушення всіх правил міжнародної спільноти.

Єрмак навів дані щодо злочинів РФ в Україні. Україна зафіксувала 80 тис. злочинів, скоєних російськими окупантами, зокрема вбивство понад 9 тис. мирних жителів, серед яких 453 дитини. Це лише ті факти, які встановлено, насправді масштаби набагато більші, зазначив він.

За даними, що є станом на сьогодні, Росія зруйнувала 54 тис. житлових будинків, більше ніж 2 тис. навчальних закладів, 418 лікарень, 316 пам'яток культури, 88 церков, майже 4 тис. об'єктів інфраструктури. Також у списку – тисячі промислових підприємств, складів, АЗС, торговельних центрів та інших об'єктів, і цей список постійно збільшується, написав Єрмак.

Контекст:

24 лютого президент Росії Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну. Із самого початку, за даними СБУ, він розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився. У квітні росіян вигнали з північних областей, зараз бої відбуваються на сході та півдні країни.

Створити спеціальний трибунал щодо злочину російської агресії проти України запропонував президент України Володимир Зеленський. Україна пропонує покласти в основу майбутнього спецтрибуналу п'ять параметрів і, зокрема, визначити, що статус підсудного, включно зі статусом глави держави, не звільнятиме його від індивідуальної кримінальної відповідальності.

Необхідність створення спецтрибуналу для РФ підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент та парламентські асамблеї НАТО й ОБСЄ.

Міська влада Гааги також підтримала цю ідею. 4 січня представниця Народної партії за свободу і демократію Лотте ван Бастен Батенбург повідомила, що за її пропозицію "докласти зусиль для розміщення цього спеціального трибуналу в Гаазі" проголосувала майже вся міськрада.

Генеральна Асамблея ООН розгляне резолюцію щодо створення трибуналу для притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини в Україні, повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.