Перший міністр Шотландії вважає, що референдум про незалежність може відбутися восени 2018 року

Старджен уважає можливим проведення референдуму наступного року
Фото: ЕРА

Перший міністр Шотландії Нікола Старджен уважає, що до осені 2018 року Лондон і Брюссель узгодять умови виходу Великобританії з Європейського союзу.

Перший міністр Шотландії Нікола Старджен уважає "найбільш прийнятним часом" для проведення референдуму щодо незалежності осінь 2018 року. Про це вона заявила в інтерв'ю BBC.

Старджен уважає, що до цього періоду Лондон і Брюссель узгодять умови виходу Великобританії з Європейського союзу, що дасть Шотландії аргументи за і проти того, чи залишатися у складі Сполученого Королівства.

Міністр не стала називати конкретних дат для проведення голосування, оскільки референдум повинен затвердити уряд у Лондоні.

У 2014 році шотландці вже проводили референдум щодо незалежності. Тоді 55% жителів проголосували за те, щоб залишитися у складі Сполученого Королівства.

Дискусія про необхідність повторно провести голосування пов'язана з підсумками референдуму про вихід Великобританії з Європейського союзу, який відбувся 23 червня 2016 року. За офіційними результатами, 51,9% британців проголосували за вихід країни зі спільноти, 48,1% – хотіли залишитися в ЄС. Мешканці ж Шотландії хотіли залишитися в складі Євросоюзу.