Першого президента Киргизстану, якого розшукували за підозрою в корупції, доправили до слідчих

Акаєва оголосили в розшук 8 липня
Фото: ЕРА
Першого президента Киргизстану Аскара Акаєва, якого оголосили в розшук за підозрою в корупції, доправили в Держкомітет національної безпеки Киргизстану (ДКНБ).

Про це 2 серпня поінформувала пресслужба комітету, повідомило "Радио Азаттык".

"Унаслідок вжитих ДКНБ заходів колишнього президента Аскара Акаєва було доправлено до Бішкеку, після чого негайно передано міжвідомчій слідчій групі. Наразі Акаєв перебуває в будівлі ДКНБ, де за його участю проводять необхідні слідчі дії", – ідеться в повідомленні.

Акаєв сам прибув до Бішкека, щоб дати свідчення у справі про корупцію на різних етапах проєкту розроблення найбільшого в Центральній Азії золоторудного родовища Кумтор, розповів експрем'єр-міністр Киргизстану Фелікс Кулов виданню 24.kg за підсумками зустрічі з нинішнім президентом країни Садиром Жапаровим.

Жапаров "виявив великодушність і дав можливість" Акаєву приїхати, заявив він. За даними Кулова, експрезидент готовий співпрацювати зі слідством.

Контекст:

Аскар Акаєв був президентом Киргизстану з 1990-го до 2005 року, пішов з посади після протестів, які назвали Тюльпановою революцією. Після нього країну очолював Курманбек Бакієв (2005–2010 роки). Він пішов у відставку після хвилі протестів.

Акаєв і Бакієв втекли з країни, відомо, що перший жив у Москві, другий – у Мінську. Обох оголосили в розшук у справі Кумтору 8 липня, їх обох підозрюють у корупції, Акаєва – ще й у перевищенні повноважень.

Кумтор зараз розробляє канадська компанія Centerra Gold Inc. Киргизстан володіє 26% компанії. Підприємство забезпечує 10% ВВП Киргизстану і 20% обсягу промисловості, зазначає "Радио Азаттык".

За даними слідства, Акаєв перевищив повноваження, коли укладали угоду з канадською Cameco Corporation, яка розробляла родовище у 90-х роках. У 2003 році під час реструктуризації генеральної угоди із Cameco частку Киргизстану в компанії Centerra було занижено на 25,7%, заявляли у ДКНБ.