Pfizer заявила про відмову низки країн від закупівель їхньої вакцини проти коронавірусу

Pfizer доправила вже 450 млн доз своєї вакцини проти коронавірусу
Фото: EPA

Країни з низьким і середнім рівнем доходів вважали за краще не замовляти вакцину проти COVID-19 компанії Pfizer. Про це 7 травня повідомило агентство Bloomberg, посилаючись на лист виконавчого директора Pfizer Альберта Бурли своїм співробітникам.

У листі Бурла заявив, що компанія звернулася до всіх країн з проханням розмістити замовлення, щоб Pfizer могла розподілити для них дози.

За його словами, країни з високим рівнем доходів зарезервували велику частину доз. Після цього Бурла звернувся до багатьох глав країн із середнім і низьким рівнем доходів поштою, телефоном або в текстовому вигляді, щоб переконати їх зарезервувати дози для себе, оскільки постачання було обмежено.

Однак більшість країн із низьким і середнім рівнем доходу, з якими він контактував, вирішила зарезервувати замовлення в інших виробників вакцин або тому, що технологію, використану у вакцині Pfizer, ще не протестували, або тому, що були доступні варіанти місцевого виробництва.

За словами Бурли, Pfizer і BioNtech планують цього року доправити 3 млрд доз у більше ніж 116 країн. Наразі компанія доправила вже 450 млн доз.

Контекст:

Вакцина BNT162b2 компаній Pfizer і BioNtech стала першою, яку схвалила Всесвітня організація охорони здоров'я. Її зареєстрували і застосовують у низці країні, зокрема у Великобританії, Канаді, США, Швеції, Швейцарії, Євросоюзі, Ізраїлі.

31 березня Pfizer і BioNTech заявили про 100-відсоткову ефективність своєї вакцини проти COVID-19 для підлітків 12–15 років. Незабаром після цієї заяви Ізраїль повідомив про намір вакцинувати підлітків препаратом BNT162b2. Першою вакцинацію підлітків цим препаратом схвалила Канада.

Вакцину від Pfizer/BioNTech зареєстрували в Україні із 23 лютого. Першу партію зі 117 тис. доз вакцини від Pfizer/BioNTech у межах глобальної ініціативи COVAX доправили в Україну 16 квітня. Щеплення цим препаратом почали робити 18 квітня в будинках для людей похилого віку.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.