Під час виступу міністра фінансів РФ на засіданні G20 представники США, України та ЄС покинули зал

Представники низки країн не стали слухати Силуанова
Фото: EPA
Міністерка фінансів США Джанет Єллен, голова Федеральної резервної системи США Джером Павелл, глава Європейського центрального банку Крістін Лагард, віцепрем'єр-міністерка – міністерка фінансів Канади Христя Фріланд, міністр фінансів України Сергій Марченко та інші високопосадовці покинули зал під час виступу на зустрічі G20 у Вашингтоні голови мінфіну Росії Антона Силуанова.

Про це повідомили Washington Post і Bloomberg, фото чиновників, що покинули засідання, опублікувала Фріланд у Twitter.

"Зустрічі у Вашингтоні цього тижня присвячені підтримці світової економіки, а незаконне вторгнення Росії в Україну є серйозною загрозою для неї. Росія не має брати участь у цих зустрічах. Демократії світу не стоятимуть склавши руки перед лицем російської агресії, що триває, і воєнними злочинами", – написала Фріланд.

Силуанов взяв участь у заході за допомогою відеозв'язку. ЗМІ зазначають, що представники України виступили на засіданні раніше.

Мінфін РФ повідомив, що Силуанов, завершуючи свій виступ, "закликав партнерів уникати політизації діалогу і підкреслив, що "двадцятка" завжди була і залишається насамперед економічним форматом".

У російському мінфіні також заявили про "підрив довіри до наявної міжнародної валютно-фінансової системи", оскільки "збереження міжнародних резервів і можливість вільного здійснення торговельних і фінансових операцій більше не гарантують". На думку Силуанова, санкції проти РФ "не лише посилили інфляційний тиск [у світовій економіці], а й призвели до нових ризиків".

Контекст:

Президент США Джо Байден заявив наприкінці березня, що у зв'язку із вторгненням Росії в Україну РФ треба виключити із G20 – об'єднання країн із найбільшими економіками світу. Байден повідомив, що цю тему порушували на зустрічах із союзниками у Бельгії.

На початку квітня Єллен заявляла, що вона має намір бойкотувати заходи, де виступатимуть російські офіційні особи.

Росію виключили із G8 після анексії Криму у 2014 році. Однак виключення її з G20 є складнішою процедурою, для якої потрібен консенсус, а такі країни, як Китай, найімовірніше, не дадуть згоди, зазначало Bloomberg.