Підозрюваному у спробі замаху на Трампа висунули перші обвинувачення

Рауту висунули обвинувачення у двох злочинах, пов'язаних зі зброєю
Фото: EPA

Американцю Раяну Веслі Рауту, якого підозрюють у спробі замаху на експрезидента США і кандидата на цю посаду Дональда Трампа, висунули обвинувачення у двох злочинах. Про це 16 вересня повідомило Reuters.

Раута обвинувачують у володінні вогнепальною зброєю засудженим злочинцем і володінні вогнепальною зброєю зі знищеним серійним номером.

Як пише агентство, ці обвинувачення дадуть змогу владі тримати чоловіка під вартою до завершення розслідування.

Як уточнив CBS News, якщо Раута визнають винним за цими двома пунктами, йому загрожує щонайбільше 20 років в'язниці.

Але йому, імовірно, можуть висунути додаткові обвинувачення.

Під час засідання суду 16 вересня Раут сказав, що в нього немає коштів на приватного адвоката, тому йому призначили державного, повідомив CNN. Раут розповів, що заробляє приблизно $3 тис. на місяць, але не уточнив, чим займається.

Відомо, що Раут закінчив Державний сільськогосподарський і технічний університет Північної Кароліни. Володів будівельною компанією. Більшість життя провів у Північній Кароліні, але останнім часом жив на Гаваях.

CBS News зазначив, що у Раута неодноразово були проблеми із законом, серед задокументованих проступків – наїзд і втеча з місця злочину, опір арешту, приховування зброї. 2002 року його обвинуватили у зберіганні зброї масового ураження, що є тяжким злочином.

Офіційні повідомлення, яку зброю готувався застосувати Раут, відрізняються, наголосив CBS News. Правоохоронці згадували автомат АК-47 і карабін Симонова (СКС).

Слухання щодо тримання Раута під вартою призначено на 23 вересня, щодо висунення обвинувачень – на 30 вересня. Увесь цей час він перебуватиме під арештом.

Контекст:

15 вересня у місті Палм-Біч (штат Флорида) поряд із гольф-клубом Trump International, де Трамп грав у гольф, сталася стрілянина. Як розповів шериф округу Палм-Біч Рік Бредшоу, агент Секретної служби помітив ствол гвинтівки у кущах на території гольф-клубу, після чого відкрив вогонь. Стрілець перебував на відстані 250–450 м від Трампа, уточнив CNN. Чоловік кинув зброю в кущах, спробував утекти, але його незабаром затримали. Трамп не постраждав.

Підозрюваний – 58-річний Раут із Гаваїв. За даними CNN, чоловік їздив до України 2022 року, саме тоді він написав десятки постів на підтримку України, заявивши, що він готовий померти в боротьбі і що "потрібно спалити Кремль ущент". Він також намагався завербувати американських ветеранів війни в Афганістані для участі у війні на українському боці, називаючи себе неофіційним посередником уряду України. Пізніше CNN заявив, що Раут намагався приєднатися до лав ЗСУ, але дістав відмову.

Оскільки Раут підтримував Україну, полк "Азов" і неодноразово відвідував Київ, інцидент із ним став темою для російської пропаганди й вигаданих конспірологічних теорій про "український слід" у спробі замаху, зазначив керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрій Коваленко. "Азов", Інтернаціональний легіон тероборони ЗСУ і Міжнародний легіон Головного управління розвідки Міноборони України заперечили будь-які зв'язки з Раутом.