Пропаганда РФ використовує ймовірний замах на Трампа проти України – ЦПД

Затриманий після стрілянини підтримував Україну
Фото: rti.org.tw

У ймовірній спробі замаху на кандидата у президенти США Дональда Трампа 15 вересня пропаганда країни-агресора Росії намагається випнути "український слід". Про це 16 вересня пише керівник Центру протидії дезінформації (ЦПД) при РНБО України Андрій Коваленко.

Раніше сьогодні ЗМІ повідомили, що поліція після стрілянини на гольф-полі у Флориді затримала громадянина США Раяна Веслі Раута.

Аналізуючи його соцмережі, журналісти звернули увагу на те, що чоловік підтримував Україну, полк "Азов" і неодноразово відвідував Київ, зазначає Коваленко.

"Цей інцидент уже стає темою для російської пропаганди. Ворог у подальшому запускатиме низку конспірологічних теорій про "український слід". Звісно ж, усе це – брехня. Але інформаційне протистояння – складова війни", – попередив глава ЦПД.

Контекст:

Про те, що в районі, де перебував Трамп, була стрілянина, 15 вересня повідомив сайт його передвиборчого штабу з посиланням на директора з комунікацій Стівена Чунга. Він зазначив, що Трамп у безпеці. Секретна служба США підтвердила в соцмережі Х факт стрілянини, зазначивши, що "інцидент пов'язаний із захистом колишнього президента".

15 вересня стала відомою особа підозрюваного у підготовці замаху на Трампа. CNN поінформував, що це 58-річний Раут із Гаваїв. Канал стверджує, що він їздив до України 2022 року, саме тоді він написав десятки постів на підтримку України, заявивши, що він готовий померти в боротьбі й що "потрібно спалити Кремль ущент". Він також нібито намагався завербувати американських ветеранів війни в Афганістані для участі у війні на українському боці, називаючи себе неофіційним посередником уряду України.

Пізніше CNN заявив, що Раут намагався приєднатися до лав ЗСУ, але дістав відмову. За інформацією каналу, він також пробував виробляти безпілотники для України.