"Підтримувати вас на кожному кроці". Трасс пообіцяла, що британська допомога Україні 2023 року точно не знизиться

Прем'єр-міністерка назвала перемоги України останніми тижнями "такими, що надихають"
Фото: ЕРА
Великобританія зобов'язується виділити 2023 року не менше ніж £2,3 млрд ($2,6 млрд) на військову допомогу Україні в боротьбі з російським вторгненням. Про це заявила прем'єр-міністерка Великобританії Ліз Трасс, повідомляє 20 вересня WalesОnline.

За її словами, сума підтримки в новому році дорівнюватиме або перевищить надану 2022 року. Говорячи про військові успіхи України за останні тижні, Трасс назвала їх "такими, що надихають".

"Знову і знову ці сміливі люди кидають виклик тим, хто сумнівається, і демонструють, на що вони здатні, коли отримують необхідну їм військову, економічну та політичну підтримку. Моє послання народу України таке: Великобританія і надалі підтримуватиме вас на кожному кроці, ваша безпека – це наша безпека", – сказала вона.

На пресконференції перед вильотом до США на саміт ООН глава британського уряду повідомила, що вона скористається можливістю зустрічі світових лідерів і спробує згуртувати їх для боротьби з енергетичною залежністю від газового шантажу РФ.

"Перекривши крани газопроводу "Північний потік", [президент Росії Володимир] Путін прирік мільйони людей у Європі на холоднішу і важчу зиму. Занадто багатьма життями – в Україні, у ЄС і в усьому світі – маніпулює залежність від російської енергії. Нам потрібно працювати разом, щоб покінчити із цим раз і назавжди", – наголосила Трасс.

Контекст:

Великобританія планує 2022 року виділити Україні £3 млрд на оборону та відновлення. £2,3 млрд із них потрібно використати для фінансування військових контрактів, визначених урядом України, а решту £700 млн витратять на проєкти з реконструкції інфраструктури країни.

25 серпня Великобританія підписала план допомоги Україні у відновленні транспорту, зокрема аеропортів і морських портів.