Піонтковський: Нідерланди й Австралія обвинуватили РФ в аварії MH17. Ну, і що далі? Вони готові оголосити Путіна воєнним злочинцем?

Піонтковський: Слідство лише підтвердило те, що і так відомо всьому світові
Фото: Kseniya Kirillova / Facebook

Європейські політики продовжать спроби налагодити стосунки із президентом РФ Володимиром Путіним, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" російський політолог Андрій Піонтковський.

Європа буде затягувати зі створенням міжнародного трибуналу за фактом аварії Boeing 777 авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" в Донецькій області в липні 2014 року. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив російський політолог Андрій Піонтковський.

"Слідство лише підтвердило те, що і так відомо всьому світові. Але вони так і не назвали двох імен: того, хто віддав наказ, і того, хто натиснув на кнопку "Бука". Нідерланди й Австралія обвинуватили РФ в аварії MH17. Ну, і що далі? Вони готові оголосити [президента РФ Володимира] Путіна воєнним злочинцем і перестати їздити до нього, як [президент Франції Еммануель] Макрон? Нам залишається сприймати Захід таким, який він є. Європейці будуть тягнути з трибуналом, намагаючись налагодити відносини з путінською Росією", – сказав політолог.

За його словами, європейські політики не хочуть визнавати, що Росією керують "серійні вбивці".

"Подивіться на надзвичайно ганебну поведінку Макрона. У день оголошення підсумків роботи слідчої групи він стояв поруч із Путіним, який просто глумився над жертвами MH17. А Макрон догідливо зазирав йому в очі й обсипав компліментами. Плюс, європейці й далі пробивають "Північний потік – 2", незважаючи на те, що це суперечить інтересам України. Європа не хоче дивитися правді в очі, що путінська Росія – злочинна держава, якою керують серійні вбивці. Зокрема, це пов'язано з тим, що вони бачать економічну вигоду у співпраці з РФ – дешевший газ. Тактика затягування йде з обох сторін – і Заходу, і РФ: мовляв, якось конфлікт на Донбасі розсмокчеться. Але якщо говорити про Україну, то ситуація могла бути і гіршою. Зараз Києву хоча б надають якусь політичну і військову допомогу", – підкреслив Піонтковський.

Boeing 777, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту.

26 вересня 2016 року Об'єднана слідча група (JIT) повідомила, що рейс MH17 було збито з російського комплексу "Бук" із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після аварії літака комплекс повернули у РФ.

24 травня 2018 року слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас із Курської області, де базується 53-тя бригада збройних сил РФ. Слідчі відновили маршрут, яким перевозили установку.

Нідерланди й Австралія офіційно обвинуватили Росію в загибелі пасажирів рейсу MH17.

Президент РФ Володимир Путін сказав, що російська сторона визнає висновки JIT про авіакатастрофу МН17 тільки у разі своєї участі в розслідуванні. Він пообіцяв, що в Росії до висновків JIT поставляться "з повагою" і проаналізують їх.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що якщо закордонні партнери вирішили "спекулювати на темі авіакатастрофи МН17 для досягнення своїх політичних цілей, то це залишиться на їхній совісті".