Після інтерв'ю Лукашенка у МЗС Казахстану викликали посла Білорусі

За словами Лукашенка, від Росії всі хочуть "щось узяти, а натомість нічого не дати"
Фото: EPA

У міністерство закордонних справ Казахстану викликали посла Білорусі в Астані Павла Утюпіна. Про це ввечері 21 серпня повідомила пресслужба зовнішньополітичного відомства.

"Казахстан проводить збалансовану й мирну зовнішню політику відповідно до Статуту ООН та основоположних норм міжнародного права. Наша країна твердо переконана, що всі протиріччя між державами потрібно вирішувати політико-дипломатичними заходами", – процитувало відомство слова очільника МЗС Казахстану Мурата Нуртлеу.

У МЗС Казахстану також підкреслили, що чинний зовнішньополітичний курс у сучасних геополітичних умовах довів свою ефективність.

Таку реакцію спричинило інтерв'ю Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, для російського державного телеканала "Россия", яке 19 серпня в YouTube поширив канал "Беларусь 24". У ньому Лукашенко розкритикував зовнішню політику кількох пострадянських республік, зокрема Казахстану.

"Ми не можемо вертітися, як деякі наші пострадянські держави. Від Росії хочуть щось узяти, а натомість нічого не дати. [...] Так справа не піде. Будьмо разом! Недалеко цей час, коли прийдете до тієї ж Росії й проситимете підтримки й допомоги", – сказав політик.

За словами Лукашенка, коли "в Казахстані щось трапилося", республіка звернулася по допомогу до Москви й Мінська.

"От "Путіне, Лукашенку, допоможіть!" І ми перекинули туди [сили Організації договору про колективну безпеку] протягом половини дня – наші вже літаки там приземлялися в Казахстані. Утихомирили", – наголосив він.

На ці слова Лукашенка відреагували також у Вірменії, будівлю посольства Білорусі в Єревані закидали яйцями, помідорами й картоплею у відповідь на заяву політика, що вірмени, "крім нас, нікому не потрібні".

Контекст:

Лукашенку 68 років. Він керує Білоруссю з 1994 року. Тоді він переміг у другому турі виборів, ставши першим президентом незалежної Білорусі.