Після підриву "Північного потоку" ЄС посилить патрулі й військові навчання для охорони морської інфраструктури

ЄС хоче захиститися від фізичних і кіберзагроз
Фото: ЕРА
Європейський союз планує ввести спільне морське патрулювання й військово-морські навчання для протидії російським шпигунським кораблям і для захисту життєво важливої морської інфраструктури. Про це 9 березня пише Financial Times із посиланням на комісара ЄС із питань довкілля, океанів та рибальства Віргініюса Сінкявічюса.

За даними видання, 10 березня ЄС має оприлюднити нову морську стратегію, яка передбачає комплексний план дій щодо посилення спостереження за стратегічними об'єктами з боку військових та берегової охорони.

"Після того що сталося з "Північним потоком – 2", [ЄС потребує] посилення моніторингу й захисту критичної морської інфраструктури та суден від фізичних і кіберзагроз", – сказав Сінкявічюс.

Єврокомісар додав, що атака на трубопроводи продемонструвала необхідність підвищеної пильності й за нинішніх обставин ЄС "не може нічого відкидати".

"Звісно, ми маємо бути готовими. 24 лютого 2022 року світ змінився. Що теж змінилося, то це ситуація з нашою безпекою", – додав він.

Сінкявічюс зазначив, що ймовірними цілями диверсій є плавучі блоки зберігання скрапленого газу в Європі. Запропонований ним план передбачає пошук непідірваних боєприпасів і  мін у морі, зокрема в Чорному, але після закінчення війни.

"Співробітники західної розвідки не дійшли згоди щодо того, російські агенти чи група, яка підтримує Україну, відповідальні за напад на газогони", – пише Financial Times, зазначаючи, що Данія, Швеція та Німеччина все ще розслідують інцидент.

Контекст:

У ніч на 26 вересня 2022 року зафіксували витік на одній із ниток магістралі "Північний потік – 2" у виключній економічній зоні Данії на південний схід від острова Борнгольм. Згодом такі витоки зафіксували на обох нитках "Північного потоку" на північний схід від острова. Незадовго до падіння тиску у трубах і виявлення витоку газу шведські й данські сейсмологічні станції зафіксували підводні вибухи.

Президент США Джо Байден назвав пошкодження на газогонах "навмисним актом саботажу". Міністри оборони Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії та Ісландії назвали подію диверсією. Ці країни, які зачепив інцидент, проводять розслідування.

На місці події було виявлено сторонні предмети, повідомили у службі держбезпеки Швеції. Аналіз зафіксував залишки вибухових речовин на них.

Путін заявляв, що пошкодження газогонів "Північний потік" і "Північний потік – 2" організували західні країни, а США "є головним вигодонабувачем". На думку радниці міністра енергетики України Олени Зеркаль, Росія могла навмисне пошкодити "Північні потоки", щоб уникнути штрафів за недопостачання газу європейським споживачам.

Західні розвідки знають ім'я ймовірного спонсора операції щодо підриву газогонів "Північний потік" і "Північний потік – 2", написала 8 березня The Times.

7 березня The New York Times із посиланням на офіційних осіб США повідомила, що диверсії на підводній частині газогону "Північний потік", за даними американської розвідки, здійснило 2022 року "проукраїнське угруповання", члени якого є противниками президента РФ Володимира Путіна. Того самого дня в Німеччині опублікували матеріал Die Zeit про розслідування вибухів на газогоні, у якому з посиланням на слідчих із ФРН наводять дані про те, що "сліди ведуть у бік України".

У Білому домі та в уряді ФРН після виходу матеріалів ЗМІ закликали дочекатися результатів розслідування.

В Офісі президента України зазначили, що диверсія на газогонах була вигідною для Росії.