Після початку боїв у Курській області ставлення росіян до Путіна погіршилося, це впливає на війну в Україні – ЗМІ

ЗМІ пишуть, що в Москві ставлення до Путіна ще залишається позитивним
Фото: ЕРА

Після початку операції українських військ у Курській області країни-агресора Росії ставлення росіян до нелегітимного президента РФ Володимира Путіна погіршилося. Про це 22 серпня пише The New York Times із посиланням на дані компанії FilterLabs AI, яка відстежує дії росіян у соціальних мережах.

Видання з'ясувало, що після початку боїв у Курській області побільшало негативних коментарів росіян.

Зокрема, негатив стосується Путіна.

За словами гендиректора FilterLabs Джонатана Тойбнера, росіяни вважають у найкращому разі "неадекватною", а в найгіршому – "образливою" реакцію нелегітимного президента на вторгнення в Курську область.

Водночас у компанії зазначають, що ставлення до Путіна залишається "позитивнішим" у Москві, де РФ жорстко обмежує інформацію, але навіть у столиці Росії ставлення зіпсувалося – "хоч і не так швидко, як в інших частинах країни".

Аналіз засвідчив, що у віддалених регіонах Росії розчарування російською владою зростає.

У багатьох публікаціях в інтернеті стверджують, що наступ України на території РФ є "провалом російського уряду і, зокрема, пана Путіна".

Посадовці США, яких опитала The New York Times, кажуть, що поки рано говорити про довгостроковість шкоди, завданої репутації Путіна. Вони нагадали, що під час заколоту ватажка російської приватної військової компанії "Вагнер" (визнана міжнародною злочинною організацією) Євгена Пригожина думка про Путіна вже погіршувалася, але у РФ навчилися маніпулювати суспільною думкою.

Видання припускає, що погіршення ставлення росіян до Путіна може вплинути на російську агресію проти України. Зокрема, на сприйняття війни та здатність російської влади поповнювати окупаційні війська.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – запровадили режим контртерористичної операції.

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області. За його словами, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони.

20 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський поінформував, що під контролем України – 1263 км&³2; і 93 населені пункти російського регіону.