Після розслідування Al Jazeera про купівлю злочинцями "золотих паспортів" Кіпр вирішив скасувати програму їхнього видавання

Програму видавання паспортів зупинять 1 листопада
Фото: depositphotos.com

Телеканал Al Jazeera зняв сюжет про спробу купити громадянство Кіпру китайського бізнесмена з кримінальним минулим. Після цього програму надання паспорта в обмін на інвестиції вирішили закрити.

Уряд Кіпру ухвалив рішення припинити дію програми "золотих паспортів", що давала змогу стати громадянином країни в обмін на інвестиції в її економіку. Про це 13 жовтня поінформувала у Twitter адміністрація президента Кіпру.

"Рада міністрів схвалила пропозицію міністрів фінансів і внутрішніх справ про скасування даної інвестиційної програми з 1 листопада 2020 року. Пропозицію засновано на вічних недоліках, а також на зловживанні положеннями програми", – ідеться у повідомленні.

Cyprus Mail зазначає, що рішення кіпрського уряду спричинене репортажем телеканала Al Jazeera, журналісти якого зняли сюжет про готовність офіційних осіб Кіпру допомогти китайському бізнесмену з кримінальним минулим набути кіпрського громадянства.

Сюжет Al Jazeera тривалістю майже одну годину вийшов 12 жовтня. На телеканалі дійшли висновку, що кількох високопоставлених кіпрських чиновників, політиків, юристів і агентів нерухомості залучено у схему, що дає змогу злочинцям купувати паспорти країн Європи через інвестиційну програму Кіпру, користуватися безвізом і отримувати доступ до внутрішніх ринків Європейського союзу.