Після загибелі активіста у Мінську Євросоюз пригрозив Білорусі новими санкціями

Активіст помер від травм 12 листопада
Фото: tyt.by

В Євросоюзі заявили, що загибель учасника масових акцій протесту в Мінську Романа Бондаренка – "обурливий і ганебний результат" дій білоруської влади. Європейські дипломати нагадали, що можуть застосовувати щодо порушників прав людини санкційний механізм.

Європейський союз може ввести нові санкції проти білоруської влади. Про це йдеться в заяві голови європейської дипломатії Жозепа Борреля, яку сьогодні опублікували на сайті Євросоюзу.

"12 листопада 31-річний Роман Бондаренко помер після кількагодинної операції у лікарні Мінська внаслідок серйозних травм, які той дістав, за наявними даними, через жорстокість міліціонерів у цивільному. Це обурливий і ганебний результат дій білоруської влади, яка не лише прямо і жорстоко репресувала власне населення, а й створила середовище, у якому можуть мати місце такі беззаконні насильницькі дії", – зазначено у документі.

В ЄС підкреслили, що в такий спосіб влада Білорусі не лише ігнорує фундаментальні права та свободи білоруського народу, а й нехтує життями людей.

Європейські дипломати висловили свою солідарність із народом Білорусі та засудили насильство з боку силовиків.

"Ми очікуємо, що влада припинить насильство і переслідування, негайно і безвідмовно звільнить усіх незаконно затриманих, включно із політичними в'язнями, проведе повне і прозоре розслідування всіх порушень і зловживань щодо прав людини, а також притягне винних до відповідальності. Європейський союз уже ввів санкції щодо 55 осіб, винних у жорстоких репресіях та залякуваннях, і готовий ввести додаткові санкції", – йдеться у заяві.

На вулиці Червякова в Мінську пізно ввечері 11 листопада відбулася сутичка невідомих у масках із місцевими жителями. Конфлікт трапився через біло-червоно-білі стрічки. Після цього Бондаренка доправили до реанімаційного відділення у стані коми. 12 листопада чоловік помер. На "Площу змін" прийшли тисячі білорусів, щоб вшанувати пам'ять загиблого. 13 листопада у Білорусі оголосили неофіційний траур.

У Слідкомі Білорусі заявили, що загиблий активіст був п'яний. У коментарі виданню TUT.BY лікарі сказали, що в організмі Романа було нуль проміле алкоголю.

У Білорусі з 9 серпня не вщухають масові акції протесту тих, хто не згодний із результатами голосування на виборах президента. За офіційними даними, перемогу в них здобув Олександр Лукашенко, за якого проголосував 80,1% виборців (він керує країною з 1994 року). Друге місце із 10,1% голосів посіла Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи показували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстоко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Лукашенко 23 вересня посів посаду президента. Вперше за історію Білорусі церемонію інавгурації не анонсували і не транслювали по телебаченню. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнала інавгурацію Лукашенка.