Південна Корея помилувала експрезидентку. Її було засуджено до 22 років за корупцію

Амністію Пак Кин Хе було оголошено у зв'язку з погіршенням її здоров'я
Фото: EPA

Уряд Південної Кореї оголосив про спеціальне помилування експрезидентки Пак Кин Хе, яка відбуває 22-річний тюремний строк за корупцію. Про це пише агентство Yonhap.

69-річну експрезидентку занесли у список із 3094 здобувачів помилування, яких мають звільнити напередодні Нового року. Амністію було оголошено у зв'язку з погіршенням її здоров'я.

Цього року Пак Кин Хе тричі потрапляла до лікарні через хронічний біль у плечі та попереку. 2019 року їй зробили операцію на плечі.

Імовірно, помилування експрезидентки вплине на президентські вибори в березні наступного року, оскільки Пак Кин Хе забезпечила собі підтримку виборців у Тегу та провінції Північний Кенсан, оплоті основної опозиційної "Партії народної влади".

Уряд також оголосив про реабілітацію Хан Мен Сук, колишньої прем'єр-міністерки, яку визнали винною в хабарництві та яка відбула повний строк ув'язнення.

Водночас колишнього президента Південної Кореї Лі Мен Бака, який наразі відбуває 17-річний строк ув'язнення за розтрату та хабарництво, було виключено зі списку на помилування.

Контекст:

У грудні 2016 року парламент Південної Кореї оголосив про імпічмент Пак Кин Хе, а 10 березня 2017 року це рішення підтвердив Конституційний суд країни. 30 березня експрезидентку заарештували й помістили в слідчий ізолятор.

Проти неї було висунуто цілу низку обвинувачень, зокрема в корупції, перевищенні посадових повноважень, здирстві та розголошенні державної таємниці.

6 квітня 2018 року суд засудив Пак Кин Хе до 24 років в'язниці та зобов'язав виплатити штраф у розмірі 18 млрд вон (приблизно $15,8 млн). 2020 року строк зменшили до 20 років. Ще два роки вона мала провести у в'язниці за вироком про незаконне втручання у процес висування кандидатів керівної на той момент консервативної партії "Сенурі".