Північна Корея провела навчання із застосуванням надвеликих РСЗВ. Їх можуть передати РФ

КНДР застосувала надвеликі реактивні системи залпового вогню KN-25
Фото: kcna.kp

Армія КНДР провела навчання, уперше застосувавши артилерійські 600-мм реактивні системи залпового вогню. Про це 19 березня повідомляє Центральне агентство новин Кореї (ЦТАК).

Глава КНДР, який був на стрільбах, заявив, що гармати такого типу мають бути в постійній готовності "до руйнування столиці та структури військових сил ворогів". Нові РСЗВ мають місію "з припинення і стримування ймовірності війни", цитує його ЦТАК.

Південнокорейське агентство Yonhap зазначає, що 18 березня південнокорейські військові зафіксували запуск кількох балістичних ракет малої дальності з районів, розташованих поблизу Пхеньяна, і вони пролетіли приблизно 300 км у бік Східного моря. На думку експертів, КНДР могла застосувати надвеликі реактивні системи залпового вогню KN-25, ідеться в повідомленні.

Bloomberg пише, що балістичні ракети малої дальності КN-25 – із того самого сімейства зброї, яку Пхеньян передав країні-агресору Росії для атак на Україну. Південнокорейський міністр оборони Шин Вон Сік висловив припущення, що на навчаннях могли проводити фінальну перевірку продуктивності перед експортом у РФ.

Контекст:

У січні 2023 року США оприлюднили докази того, що Північна Корея забезпечує зброєю країну-агресора РФ. КНДР це заперечує і звинувачує США в "розповсюдженні чуток".

У листопаді Bloomberg і Associated Press із посиланням на джерела повідомили, що Північна Корея із серпня передала РФ понад 1 млн артилерійських боєприпасів, а також балістичні ракети малої дальності, протитанкові ракети, переносні зенітні ракетні комплекси, гвинтівки, міномети тощо.

Наприкінці 2023 року Росія почала застосовувати північнокорейські боєприпаси проти України. За даними Білого дому, уперше РФ запустила по Україні отриману від КНДР балістичну ракету 30 грудня.

Північна Корея передала Росії вже 1,5 млн артилерійських боєприпасів, повідомив 23 лютого заступник начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.