Пєсков про реакцію Британії на отруєння Скрипаля: Небачене хамство

Пєсков наголосив, що президент РФ Володимир Путін у цій ситуації "зберігає абсолютний спокій"
Фото: ЕРА

Росію звинувачують у тому, що навіть не можуть сформулювати, заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи реакцію Лондона на отруєння у Великобританії екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков в інтерв'ю телеканалу НТВ назвав реакцію Великобританії на отруєння екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля і його дочки "небаченим хамством", яке "межує з бандитизмом у міжнародних справах".

"Це небачене хамство. Головне, що ніхто ніколи не стикався із ситуацією, коли звинувачують країну в чомусь, що навіть не можуть сформулювати. І не намагаються сформулювати", – зазначив він.

Пєсков наголосив, що президент РФ Володимир Путін у цій ситуації "зберігає абсолютний спокій, абсолютну витримку".

"І, на відміну від візаві на острові, зберігає абсолютну коректність. Тобто Путін сформулював позицію відразу. Він сказав, що ми займаємося передусім нашими внутрішніми справами, а це подія, яка сталася у вас, і ви спочатку маєте розібратися, а потім вже про щось говорити. Ось, власне, позиція Путіна", – заявив прес-секретар.

4 березня 2018 року 66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували із симптомами отруєння у британському Солсбері.

Слідство з'ясувало, що під час замаху використовували розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок". Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей вимагала від Кремля пояснити подію до вечора 13 березня, інакше Лондон буде вважати інцидент незаконним застосуванням сили Росією проти Великобританії. Позицію Великобританії підтримала влада ФранціїСШАНімеччини й Австралії.

Москва відмовилася відповідати на ультиматум Лондона і висунула вимогу надати їй зразки речовини, якою отруїли Скрипалів.

14 березня влада Британії оголосила про вислання 23 російських дипломатів, а також про припинення запланованих двосторонніх контактів із РФ.

17 березня Росія оголосила персонами нон ґрата 23 британських дипломатів.

Скрипаль – колишній офіцер російської розвідки. У 2006 році його засудили за передання Британії даних про російських агентів у Європі. У 2010 році внаслідок обміну шпигунами між США і Росією Скрипаля помилували. У межах цього самого обміну до Росії повернулася шпигунка Анна Чапман. Скрипалю надали притулок у Великобританії. Будинок у Солсбері колишній шпигун придбав у 2011 році.