Пєсков заявив, що підтримка Росією Асада не є беззаперечною

Пєсков пояснив, що Москва очікує результатів розслідування хіматаки в Ідлібі
Фото: EPA

Неправильно вважати, ніби президента Сирії Башара Асада завжди можна переконати робити те, що вважає за потрібне Москва, сказав спікер президента РФ Дмитро Пєсков.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив в інтерв'ю Associated Press, що підтримка Росією президента Сирії Башара Асада не беззаперечна.

За його словами, "беззаперечна підтримка неможлива в цьому світі".

На думку Пєскова, неправильно говорити, ніби "Москва може переконати Асада робити те, чого хоче Москва".

З іншого боку, зазначив речник Кремля, у Москви і Дамаска "повна взаємна підтримка". Асад і його армія – "єдина реальна сила в Сирії, яка може протистояти терористам", уважає Пєсков.

Коментуючи хімічну атаку в провінції Ідліб, він зазначив, що Росія очікує повноцінного міжнародного розслідування того, що сталося, перш ніж Рада Безпеки ООН ухвалить якусь резолюцію. Водночас Пєсков охарактеризував хіматаку в Ідлібі як "дуже трагічну".

4 квітня після авіанальотів на місто Хан-Шейхун у сирійській провінції Ідліб загинуло 72 людини, зокрема 27 дітей. У багатьох жертв бомбардування є симптоми, що свідчать про застосування хімічної зброї.

В атаці підозрюють сирійську армію. Сирійські військові заперечують застосування хімзброї.

Представник розвідки США розповів Reuters, що організатором хімічної атаки, найімовірніше, є Асад.

У міністерстві оборони РФ стверджують, що сирійська авіація завдала удару по території складу, де був розташований цех "з виробництва фугасів, начинених отруйними речовинами".

Екстрене засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку із застосуванням хімічної зброї в сирійській провінції Ідліб, завершилося без ухвалення резолюції. Представники Росії і Китаю заявили, що необхідності у такій резолюції немає.

Військовий конфлікт у Сирії триває з 2011 року. У бойових діях на території країни беруть участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди та інші сили.

У вересні 2015 року на прохання сирійського лідера Асада до конфлікту на його боці приєдналася Росія.