Пєсков заявив, що Путін щепився проти COVID-19. Але росіянам цього не покажуть

Путін не зробив щеплення публічно
Фото: EPA
Президент Росії Володимир Путін почувається добре після вакцинації проти COVID-19, заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Президент Росії Володимир Путін 23 березня щепився проти коронавірусної інфекції COVID-19. Про це повідомило "РИА Новости", посилаючись на прессекретаря президента Дмитра Пєскова.

Пєсков заявив, що президент почувається добре.

Він зазначив, що завтра в Путіна повноцінний робочий день.

За інформацією "Русской службы BBC", уранці Пєсков провів пресбрифінг, під час якого заявив, що росіянам не покажуть, як робив щеплення президент.

Журналісти нагадали представнику Кремля, що багато росіян скептично ставиться до вакцини проти COVID-19, і поцікавилися, чому Путін не зробить щеплення публічно, як це робили президент США Джо Байден або прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон.

Пєсков відповів: "Президент і так, ви бачите, досить значну частину свого робочого часу присвячує заходам, бесідам, нарадам, пов'язаним із вакцинацією, із виробництвом вакцин тощо. Тому президент для пропаганди вакцин робить дуже багато й так. А що стосується вакцинації під камери: ну, він ніколи не був прихильником, йому це не подобається".

Не повідомляють, яким саме препаратом щепили президента РФ, Пєсков уточнив лише, що це буде один із трьох російських препаратів.

Зараз у країні зареєстровано три вакцини проти COVID-19: "Супутник V", "ЕпіВакКорона" і "КовіВак".

Путін стверджував, що вакцина "Супутник V", яку першою зареєстрували в Росії й масово використовують, ефективна, формує стійкий імунітет і пройшла всі перевірки. Однак вакцина зазнала критики в науковій спільноті, оскільки її зареєстрували до проходження третьої фази клінічних випробувань. У Росії заявляли про 95-відсоткову ефективність. Міжнародний журнал The Lancet писав про ефективність на рівні 91,6%.

Водночас деякі російські науковці зазначали, що прискорений підхід до реєстрації вакцини суперечить науковим та етичним нормам розроблення ліків. Росіяни, яким робили щеплення, скаржилися на різні побічні ефекти – жар, утрату нюху, підвищений тиск.