Племінниця верховного лідера Ірану підтримала протести, її затримали

Морадхані загрожує 15 років ув'язнення
Фото: en-hrana.org
Племінниця верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї, відома правозахисниця Фаріде Морадхані закликала іноземні уряди розірвати всі зв'язки з Тегераном через жорстоке придушення протестів у країні. Про це повідомило агентство Reuters.

Як зазначає агентство, відео із закликом Морадхані почали стрімко поширювати в іранському сегменті інтернету після того, як активісти HRANA повідомили про її арешт 23 листопада.

"О вільні люди, будьте з нами і скажіть своїм урядам, щоб вони припинили підтримувати цей кривавий і дітовбивчий режим. Цей режим не вірний жодному зі своїх релігійних принципів і не знає жодних правил, окрім сили і збереження влади", – говорила активістка на відео.

Як повідомляє HRANA, активістку заарештували після того, як вона з'явилася до суду для розгляду її справи. Їй загрожує 15 років ув'язнення.

Контекст:

Із вересня в Ірані тривають масові протести через смерть 22-річної Махси (Джини) Аміні із Саккеза (Курдистан). 13 вересня вона приїхала до Тегерана із сім'єю і її затримали за нібито неправильне носіння хіджаба. Родичам сказали, що її відпустять після "сеансу перевиховання".

За словами свідків, Аміні побили у фургоні для затриманих, а за три дні після затримання вона померла. Поліція факт побиття заперечує, заявляючи, що студентка померла від серцевого нападу. 17 вересня Аміні поховали.

Після її смерті почалися протести проти обмежень свобод в Ірані, зокрема жорстких правил носіння одягу. Мітинги охопили більшість провінцій Ірану. За оцінкою Reuters, це наймасовіші мітинги із 2019 року, коли в Ірані відбувалися протести через ціни на пальне. Тоді під час придушення мітингів було вбито, за даними агентства, приблизно 1500 осіб.

За даними правозахисників HRANA станом на 26 листопада, на нинішніх протестах загинуло вже 450 людей, 63 із них – діти. Під арешти потрапило понад 18 тис. людей.