Політтехнолога Шклярова випустили із СІЗО Мінська

Шкляров (на фото) почувається добре, повідомив Воскресенський
Фото: Шкляров. / Telegram (архів)

Білорусько-американському політтехнологу Віталієві Шклярову, якого з липня тримали в СІЗО Мінська, змінили запобіжний захід ще 14 жовтня, розповів політолог Юрій Воскресенський.

Білорусько-американському політтехнологу, громадянину США Віталієві Шклярову змінили запобіжний захід на домашній арешт, його випустили із СІЗО Мінська на поруки політолога Юрія Воскресенського. Про це "Новой газете" повідомив сам Воскресенський.

Інформацію виданню підтвердив і адвокат Шклярова Антон Гашинський. Він повідомив, що політтехнолог більше не в СІЗО.

За даними Воскресенського, запобіжний захід Шклярову змінили ще 14 жовтня. Зараз, за словами Воскресенського, політтехнолог проживає у його матері. Шкляров почувається добре, читає книжку експрезидента РФ Бориса Єльцина "Президентський марафон", зазначив співрозмовник "Новой газеты".

Шклярова затримали 29 липня в Мінську напередодні президентських виборів. Як повідомила "Немецкая волна", його обвинуватили в консультуванні адміністраторів груп у соцмережах, об'єднаних назвою "Страна для жизни" (таку назву має відеоблог білоруса Сергія Тихановського, якого не допустили до участі у виборах у країні), і спробах мобілізувати навколо Тихановського протестний електорат.

Журналіст BuzzFeed Крістофер Міллер опублікував 17 серпня у Twitter відкритий лист Шклярова, у якому той розповів про тортури, психологічний тиск і приниження щодо нього та інших людей у мінському СІЗО. 1 вересня Шкляров із СІЗО передав виданню НВ ще один лист, у якому розповів про те, що тортури стосовно нього посилили. Політтехнолог підозрює, що його заразили коронавірусом у СІЗО. Адвокат Шклярова говорив 5 жовтня, що у політтехнолога помітний посткоронавірусний синдром, а його життя під загрозою.

Звільнити Шклярова білоруську владу закликав заступник держсекретаря США Стівен Біган наприкінці серпня. 3 вересня і 14 жовтня вимогу повторив держсекретар США Майк Помпео.

Шкляров одружений зі співробітницею Держдепартаменту США. Він працював над президентською кампанією кандидата у президенти США Берні Сандерса 2016 року. Крім того, він був волонтером у штабі кампанії з переобрання президента Барака Обами 2012 року. "Радио Свобода" повідомило, що Шкляров мешкає у США, а його мати проживає в Гомелі.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту через фальсифікацію результатів голосування на виборах президента, на яких, за офіційними даними, переміг чинний президент Олександр Лукашенко. Водночас альтернативні екзитполи засвідчували впевнену перемогу опозиційної кандидатки Світлани Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітингувальників. Вони застосовували світлошумові гранати, гумові кулі й водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми й поранення, було затримано 13 тис. осіб. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Лукашенко 23 вересня обійняв посаду президента. Уперше в історії Білорусі інавгурації не анонсували та не транслювали на телебаченні.

Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнали Лукашенка обраним главою держави.