Польська компанія PGNiG попросила "Газпром" знизити ціну на газ

ТОВ "Газпром експорт" 30 червня повернуло PGNiG $1,5 млрд переплати за газ
Фото: EPA

Польська компанія PGNiG подала заявку в російський "Газпром" на зниження ціни на газ. Перегляд ціни закладено в умовах Ямальського контракту, який сторони уклали ще 1996 року.

Польська нафтогазова компанія PGNiG попросила російського монополіста "Газпром" переглянути ціни на газ за довгостроковим контрактом. Про це повідомила пресслужба компанії 1 листопада.

"PGNiG виконала свої договірні зобов'язання і подала заявку в ПАТ "Газпром" і ТОВ "Газпром експорт" про змінення ціни на газ, що постачають за договором купівлі-продажу від 25 вересня 1996 року (так званий Ямальський договір), у бік її зниження", – указано у зверненні польської компанії.

Стокгольмський арбітраж наприкінці березня цього року визнав, що ціна на газ для Польщі в межах підписаного з РФ 1996 року контракту була неринковою і завищеною, і змінив її формулу, розповіли у PGNiG. Нову формулу мали застосувати до постачання газу починаючи з 1 листопада 2014 року. PGNiG оцінила компенсацію за переплату в $1,5 млрд.

PGNiG 24 квітня повідомила, що Росія не виконує рішення суду, оскільки "Газпром" виставив їй рахунки за газ на старих умовах.

27 квітня заступник міністра енергетики Польщі Януш Ковальчик заявив, що польський уряд розглядає варіант арешту активів "Газпрому", щоб змусити його виконувати рішення Стокгольмського арбітражу. "Було б непогано" спочатку заарештувати акції компаній Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG, які займаються проєктами газопроводів "Північний потік" і "Північний потік – 2", сказав Ковальчик. Це може затримати реалізацію проєкту "Північний потік – 2", наголосив він.

Після заяви Ковальчика "Газпром" погодився переглянути ціну на газ для PGNiG. Російський монополіст пообіцяв скорегувати рахунки, виставлені за постачання газу в березні та квітні 2020 року, повідомила польська компанія.

ТОВ "Газпром експорт" перерахувало PGNiG $1,5 млрд переплати за газ 30 червня.

Спір PGNiG і "Газпрому" у Стокгольмському арбітражі почався 2016 року.

Ямальський договір, підписаний 1996 року, передбачає постачання в Польщу з РФ 10 млрд м&³3; газу на рік. Угода діє до 2022 року. У PGNiG заявили, що не мають наміру продовжувати контракт.

Сторони контракту можуть раз на три роки вимагати перегляду ціни за газ з огляду на ринкові умови. Відповідно до формули take-or-pay ("бери або плати") PGNiG має купувати щорічно до 2022 року не менше ніж 8,7 млрд м&³3; газу.