Польща оштрафувала "Газпром" на $57 млн у справі "Північного потоку – 2"

"Північний потік – 2" має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря
Фото: EPA

Накладення штрафу на "Газпром" пов'язане із процедурою створення консорціуму для фінансування будівництва газопроводу "Північний потік – 2". Російська компанія відмовилася надавати польському антимонопольному регулятору документи, необхідні для розгляду.

Польське управління з конкуренції та захисту прав споживачів (UOKiK) оштрафувало російський "Газпром" за небажання співпрацювати з ним у розслідуванні щодо проєкту "Північний потік – 2". Сума штрафу становить 213 млн злотих ($57 млн), ідеться на сайті регулятора.

Накладення штрафу на "Газпром" пов'язане із процедурою створення консорціуму для фінансування будівництва газопроводу "Північний потік – 2" без необхідної згоди президента UOKiK. У зв'язку із цим президент відомства висунув обвинувачення російському "Газпрому" і п’ятьом європейським компаніям: Engie Energy, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Під час розгляду президент UOKiK також попросив "Газпром" надати документи, що мають стосунок до справи, але компанія відмовилася це робити.

"На мою думку, це навмисний акт, який мав перешкодити продовженню розгляду. Тому я вирішив накласти на "Газпром" штраф у розмірі майже 213 млн злотих. Це максимальна санкція, передбачена законом за неподання інформації на вимогу президента UOKiK", – повідомив президент антимонопольного управління Томас Хростний.

Як зазначили у відомстві, вони просили у "Газпрому" контракти на передання, розподіл, продаж, постачання і зберігання газоподібного палива. Водночас російська компанія навіть не зверталася по дозвіл на передання інформації в міністерство енергетики Росії, хоча зазвичай компанії, що мають стратегічне значення, мають дістати такий дозвіл, перш ніж розкривати інформацію іноземній установі.

"Північний потік – 2" має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – більше ніж 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проєкту – €9,5 млрд, його фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній: англо-нідерландська Shell, німецькі Wintershall і Uniper, французька Engie і австрійська OMV.

Очікували, що будівництво газопроводу завершиться до кінця 2019 року, але потім запуск "Північного потоку – 2" перенесли на кінець 2020 року.

Будівництво газопроводу було заморожено після того, як у грудні 2019 року президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет країни на 2020 рік, який передбачає введення санкцій проти газопроводів "Турецький потік" і "Північний потік – 2". Відразу після цього швейцарська компанія Allseas зупинила роботи з будівництва "Північного потоку – 2" і вивела з Балтійського моря свої судна-трубоукладачі. На момент припинення робіт залишалося укласти по дну Балтійського моря 160 км труб, повідомило видання Neftegaz.ru.

21 липня Палата представників – нижня палата Конгресу США – ухвалила бюджет міністерства оборони на 2021 фінансовий рік, який передбачає нові санкції за "Північний потік – 2". 23 липня 2020 року Сенат США схвалив проєкт оборонного бюджету з новими санкціями щодо "Північного потоку – 2".

Перед передаванням на підпис Трампу версії документів, ухвалених Палатою представників і Сенатом, потрібно узгодити.

Уряди України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.