Польський генерал заявив, що Калінінградська область – частина території Польщі

Скшипчак заявив про можливі претензії Польщі на Калінінградську область РФ
Фото: EPA
Польський генерал, екскомандувач сухопутних військ Вальдемар Скшипчак заявив, що Калінінградська область  під російською окупацією і що Польща має "заявити на неї права". Про це він сказав 25 березня в ефірі польського телебачення, повідомляє Dо Rzeczy.

Генерал заявив, що Калінінградська область є територією "під російською окупацією від 1945 року". Він наголосив, що ця територія ніколи не була російською, а історично належала Пруссії та Польщі.

"Тепер треба було б заявити на неї свої права так, як це було з повернутими землями (колишні східні території Німеччини, передані Польщі за підсумками Другої світової війни. "ГОРДОН"). Можливо, варто претендувати на Калінінградську область, яка, як на мене, є частиною території Польщі. У нас є право мати претензії на територію, яку окупує Росія", – заявив Скшипчак.

Генерал додав, що воєнного значення ця територія не має.

Віцеспікер Ради Федерації Костянтин Косачов у коментарі російському держагентству "РИА Новости" щодо цього заявив, що генералу "треба ліпше знати історію Другої світової війни і власної країни". На його думку, Скшипчак "або в принципі не вчився навіть у школі, або тотально прогуляв усі уроки історії". Косачов також заявив, що "таких безграмотних прогульників, які не пам'ятають спорідненості і не мають совісті, на Заході стає дедалі більше". Коментарів щодо суті питання "РИА Новости" не опублікувало.

Контекст:

Сучасна Калінінградська область РФ розташована на території колишньої німецької провінції Східна Пруссія. Після Другої світової війни за рішенням Потсдамської конференції більша частина Східної Пруссії увійшла до складу Польщі, третина території зі столицею Кенігсбергом перейшла СРСР.