Помер лауреат Нобелівської премії миру ірландець Джон Г'юм

Г'юму вручили Нобелівську премію за зусилля в питанні пошуку мирного вирішення конфлікту в Північній Ірландії
Фото: ЕРА

Лауреат Нобелівської премії миру, один із засновників чинної в Північній Ірландії Соціал-демократичної і лейбористської партії Джон Г'юм помер сьогодні у віці 83 років.

Сьогодні в Північній Ірландії у віці 83 років помер один із авторів "Угоди страсної п'ятниці", яка стала відправною точкою у врегулюванні конфлікту між протестантами й католиками в Північній Ірландії, лауреат Нобелівської премії світу 1998 року Джон Г'юм. Про це повідомляє портал Thejournal.ie з посиланням на заяву родини політика.

Видання зазначає, що протягом 36 років Г'юм був однією з головних фігур, які виступали за врегулювання конфлікту в Північній Ірландії.

Протягом тривалого часу він був членом Палати громад британського парламенту, потім – регіонального парламенту Північної Ірландії.

Зіграв важливу роль у підписанні Англо-Ірландської угоди 1985 року, згідно з якою Дублін здобув офіційний статус консультанта у вирішенні питань, пов'язаних із Північною Ірландією.

1998 року взяв участь у підписанні "Угоди страсної п'ятниці" про мирне врегулювання конфлікту між протестантами й католиками в Північній Ірландії. Вона передбачала відмову Лондона від прямого правління в Північній Ірландії і передавання влади місцевим органам самоврядування.

За свою діяльність він і політик Девід Трімбл здобули Нобелівську премію миру "за зусилля в питаннях пошуку мирного вирішення конфлікту в Північній Ірландії".

"Ми всі живемо в тій Ірландії, якою він собі її уявляв – мирною і такою, що має право самостійно обирати власну долю. Дякуємо, Джоне", – ідеться в повідомленні Соціал-демократичної і лейбористської партії, одним із засновників якої був Г'юм.