Портников про "Безсмертний полк" у РФ: Ви чобота діда, який воював із нацизмом, не варті, тому що самі нацисти

Портников: Ми в Києві проведемо процес над воєнними злочинцями. Обіцяємо, що ніякої смертної кари не буде
Фото: Український Вільний Університет / Facebook

Росіяни не повинні виходити на хід "Безсмертний полк", поки не видадуть Україні військових злочинців із Кремля, які почали агресивну війну, вважає журналіст Віталій Портников.

Росіяни не мають морального права виходити на хід "Безсмертний полк", поки їхня країна веде агресивні війни. Таку думку висловив український політичний оглядач, журналіст Віталій Портников в ефірі телеканала Espreso.TV.

"Немає нічого поганого, що росіяни виходять із портретами загиблих родичів. Однак вони виходять із портретами загиблих родичів у той час, коли інші їхні родичі вбивають українців на сході. І вони абсолютно спокійно до цього ставляться. Більше того, учасники цих акцій, як правило, великі прихильники цієї війни. Там багато таких людей", – розповів він.

Журналіст зазначив, що діди захищали право росіянина, який виходить на хід, на мирне життя.

"Як ти це використав? Ти взяв автомат, пішов на чужу землю вбивати молодих людей, які могли прожити ще величезну кількість років, руйнувати, ґвалтувати жінок, знищувати майно, красти заводи! І ти береш портрет свого діда? Окстись! Не можна тобі цього брати, ти мерзотник. Не ходи з цим портретом", – підкреслив Портников.

Він додав, що перш ніж виходити на "Безсмертний полк", мільйони росіян повинні вийти на вулиці та заарештувати президента РФ Володимира Путіна й інших організаторів війни.

"Видайте їх нам. Ми в Києві проведемо процес над військовими злочинцями. Обіцяємо, що ніякої смертної кари не буде, вони будуть просто сидіти 30 років кожен, хто почав цю війну. А потім ходіть із портретами своїх дідів. Ви чобота свого діда, який воював із нацизмом, не варті, тому що ви самі нацисти. От і все", – підсумував журналіст.

Акцію "Безсмертний полк" ініціювали у 2012 році журналісти каналу ТВ-2 із російського Томська. У межах акції громадяни 9 травня виходять на вулиці міст із портретами родичів, які воювали.

У 2015, 2016 і 2017 роках в акції брав участь президент РФ Володимир Путін із портретом свого батька.