Португалія готова навчати українських пілотів на F-16, але передати їх Києву не може – глава МЗС

Португалія "не має у своєму розпорядженні необмеженої кількості" F-16, зазначив глава МЗС
Фото: wikipedia.org (ілюстративне)
Португалія готова навчити українських пілотів літати на американських винищувачах F-16, але не має змоги передати Києву ці бойові літаки.

Про це 22 травня, покидаючи зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС у Брюсселі, заявив глава МЗС Португалії Жуан Гомес Кравіньйо, його цитує Diário de Notícias.

За словами Кравіньйо, у Португалії є дуже хороші пілоти й інструктори, і вони готові працювати з колегами з інших країн, які також мають F-16, щоб навчати українських пілотів.

Водночас питання імовірного передавання Києву F-16, які є на озброєнні Португалії, поки "не на порядку денному", наголосив міністр.

Як зазначив Кравіньйо, Португалія "не має у своєму розпорядженні необмеженої кількості літаків" – "у нас є ті, які необхідні для виконання наших національних зобов'язань, а також у НАТО".

Водночас Лісабон готовий "вислухати прохання української сторони" щодо наявності запчастин для обслуговування літаків, на яких літатимуть українські військові, резюмував глава МЗС.

Контекст:

Україна закликає союзників надати їй бойові літаки західного типу з початку повномасштабної війни, обговорення питання в публічній площині активізували останніми місяцями.

У травні створення так званої авіаційної коаліції підтримали три країни – Великобританія, Франція і Нідерланди. Ідеться поки лише про навчальні місії для українських пілотів з використання західних літаків. Готовність навчати українських пілотів також висловили Бельгія, Португалія, Данія.

Водночас прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявляв, що його уряд припускає можливість надання Україні винищувачів F-16. Він зазначив, що Нідерланди обговорюють варіанти постачання бойової авіації Києву з Данією, Великобританією, деякими іншими країнами Європи, а також зі США.

На саміті G7, якій відбувся 19–21 травня, президент США Джо Байден заявив, що США підтримають зусилля союзників і партнерів і візьмуть участь у навчанні українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16.

Винищувачі F-16 Україна отримає від союзників за умови, що літаки, як і іншу західну зброю, не будуть використовувати для ударів по території Росії, заявили в Білому домі 20 травня.

Україні можуть передати F-16 уже цієї осені, натякнули в Міноборони України.

21 травня радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван зазначив, що Байден ще не вирішив, чи США також передаватимуть Україні винищувачі.