Посла Польщі запросили до МЗС України після заяв держсекретаря канцелярії Дуди про те, що Україна недостатньо цінує допомогу Польщі

Польського посла Ціхоцького викликали в МЗС України
Фото: gov.pl

Посла Республіки Польща в Україні Бартоша Ціхоцького запросили до Міністерства закордонних справ України через висловлювання держсекретаря канцелярії президента Польщі, голови бюро з міжнародної політики Марціна Пшидача. Про це 1 серпня у Facebook повідомив офіційний представник МЗС України Олег Ніколенко.

Як повідомив Ніколенко, під час зустрічі в МЗС українські дипломати наголосили, що заяви про нібито невдячність українців за допомогу Польщі не відповідають дійсності й неприйнятні.

"Переконані, що українсько-польська дружба є набагато глибшою за політичну доцільність. Політика не має ставити під сумнів взаєморозуміння й міцність відносин наших народів. Жодні заяви не завадять нам спільно вибороти мир і розбудувати спільне європейське майбутнє", – резюмували в МЗС України.

Раніше в ефірі польського суспільного телебачення Пшидач у контексті ситуації з блокуванням експорту українського зерна заявив, що Україні "надано дійсно велику підтримку від Польщі" і їй "варто було б почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України протягом останніх місяців і років".

В Офісі президента України 31 липня висловлювання Пшидача назвали "безпідставною думкою" і " грою на власні кон'юнктурні інтереси".

Заступник глави ОП Андрій Сибіга, зокрема, наголосив, що говорити сьогодні про те, що Україна "має почати цінувати допомогу з боку Польщі", це не відповідає рівню "союзницьких і братніх відносин між нашими країнами й суспільствами".

Контекст:

28 квітня Єврокомісія досягла угоди з Польщею, Болгарією, Угорщиною, Румунією і Словаччиною щодо імпорту української агропродукції до ЄС. Із 2 травня до 5 червня діяла заборона на вільний обіг української пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику в цих п'яти країнах. 5 червня її продовжили до 15 вересня.

Ембарго ввели через те, що фермери з Польщі й інших країн виходили на акції протестів. Аграрії скаржилися, що українське зерно осідає у країнах і його не експортують далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові.

19 липня міністри сільського господарства Польщі, Румунії, Болгарії, Угорщини і Словаччини зустрічалися у Варшаві (Польща) для обговорення імпорту сільгосппродукції з України. Вони вважають, що ембарго на ввезення продукції з України необхідно продовжити до кінця року

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що, якщо Євросоюз не збереже заборону імпорту зерна з України в ці п'ять країн після 15 вересня, її введуть односторонньо. Водночас транзит українського продовольства через ці країни триватиме, наголосив Моравецький.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль закликав Польщу відкрити кордони для експорту українського зерна. Перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко заявила, що Україна може застосувати дзеркальні заходи, якщо Європейський союз продовжить заборону на імпорт української агропродукції до п'яти країн.