Посли ЄС різко розкритикували Орбана за "мирні" поїздки до Росії й Китаю – ЗМІ

У ЄС розкритикували Орбана за поїздки до Росії й Китаю
Фото: EPA

Постійні представники держав Європейського союзу в Брюсселі під час зустрічі 10 липня гостро критикували поїздки угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана до Росії й Китаю, які підірвали єдність ЄС. Про це 10 липня повідомило інформагентство Europa Press із посиланням на дипломатів ЄС. 

Зустріч послів ЄС тривала дві години, на ній учасники дали зрозуміти угорському представнику, що не довіряють поясненням Будапешта і вважають дії Орбана порушенням правил.

Слово не брала лише делегація від Словаччини, адже її уряд зараз є союзником угорців. 

Натомість представник Угорщини стверджував, що Орбан під час поїздок не представляв позиції Євросоюзу, а правила ЄС не регламентують, чи має лідер попереджати про свої закордонні відрядження інші держави-члени.

За даними Europa Press, на зустрічі не ухвалили жодних рішень і не запропонували жодних конкретних заходів у відповідь. Джерела видання підтвердили, що під час дискусії не йшлося про скорочення шестимісячного угорського головування в Раді ЄС, про що ЗМІ писали раніше

Однак кілька країн ЄС розглядає ймовірність бойкотувати неформальні зустрічі на рівні міністрів, які Угорщина запланувала провести під час головування в Раді Євросоюзу.

Контекст:

2 липня Орбан на другий день після початку головування Угорщини в Раді ЄС приїжджав до Києва, під час візиту він запропонував президенту України Володимирові Зеленському "припинення вогню" у війні країни-агресора РФ проти України. За словами Орбана, ця пропозиція Зеленському "не дуже сподобалася".

5 липня Орбан приїжджав до Москви й зустрічався з нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним. Той заявив, що Орбан прибув у Москву, зокрема, як голова Ради ЄС, повідомляло пропагандистське агентство ТАСС. Президент Євроради Шарль Мішель наголошував, що Угорщина, незважаючи на тимчасове головування в Раді ЄС, не має мандата на взаємодію з РФ від імені ЄС.

6 липня Орбан відвідав Азербайджан на неформальному саміті глав країн так званої Організації тюркських держав. Це спричинило негативну реакцію представника ЄС у зв'язку з тим, що до цієї організації причетна невизнана світовою спільнотою "Турецька Республіка Північного Кіпру".

8 липня Орбан прибув до Китаю і зустрівся там із главою КНР Сі Цзіньпіном, після чого заявив, що Китай є "головною державою у створенні умов для встановлення миру у війні між РФ і Україною".