Сі Цзіньпін після зустрічі з Орбаном заявив, що Китай "по-своєму" виступає за мир. Він закликав створити умови для переговорів РФ з Україною

Сі Цзіньпін підтримав ініціативу Орбана щодо припинення вогню
Фото: ЕРА

Глава КНР Сі Цзіньпін після зустрічі з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном у Пекіні закликав до припинення вогню у війні, яку Росія розв'язала в Україні. Про це повідомляє "Сіньхуа".

За словами китайського лідера, його мають досягнути через "політичне рішення". Глава Китаю назвав три принципи, яких, на його думку, мають дотримуватися зацікавлені сторони.

"Не допустити поширення вогню з поля бою, не допустити ескалації бойових дій і не відкривати вогонь з обох сторін, щоб якнайшвидше охолодити ситуацію", – цитує його агентство.

Міжнародна спільнота має створити умови "для поновлення прямого діалогу та переговорів між двома сторонами" і надати допомогу, вважає Сі Цзіньпін.

"Лише коли всі провідні держави докладуть позитивної, а не негативної енергії, можна буде якнайшвидше домогтися припинення вогню в цьому конфлікті. Китай по-своєму активно виступає за мир і переговори, заохочує й підтримує всі зусилля, що сприяють мирному врегулюванню кризи", – додав він.

Уранці Орбан, який після Києва та Москви приїхав до Пекіна (Китай), після зустрічі з главою КНР заявив, що Китай є "головною державою у створенні умов для встановлення миру у війні між РФ та Україною".

Напередодні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав в інтерв'ю CBS, що війна РФ демонструє, наскільки тісно пов'язані між собою Китай, Північна Корея, Іран і Росія.

"Китай – головний пособник російської воєнної агресії проти України", – заявив він.

Контекст:

Китай від початку повномасштабного нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію та закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

Великий план мирного врегулювання війни в Україні, що містить 12 пунктів, Китай оприлюднив 24 лютого, у першу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Цей "мирний план" зі скепсисом зустріли на Заході.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що Китай має "підтримати формулу миру", яку пропонує Україна, і "виступати за гарантії безпеки".

11 червня 2024 року Китай, який відмовився брати участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, запропонував провести "справжню" мирну конференцію за участю України та Росії. Агентство Bloomberg повідомляло, що КНР і Бразилія планують виступити "з конкурентною ініціативою".