Орбан прямує до Китаю – ЗМІ

У Китаї Орбан може опинитися після візитів до України, РФ й Азербайджану
Фото: ЕРА

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан летить до Китаю. Таке припущення ввечері 7 липня зробило видання 444.hu, проаналізувавши дані радіолокаційного стеження.

Журналісти зазначають, що на момент виходу їхнього матеріалу військово-урядовий літак Dassault Falcon 7X прямував із Будапешта до Пекіна.

Згідно з розрахунками, Орбан (якщо він перебуває на борту літака) прибуде до столиці Китаю на світанку 8 липня (різниця між Києвом і Пекіном становить мінус п'ять годин).

Як аргумент на користь своєї версії видання наводить скасування Будапештом візиту до столиці Угорщини глави МЗС Німеччини Анналени Бербок, який планували раніше. У Будапешті вона мала зустрічатися 8 липня зі своїм колегою Петером Сійярто.

444.hu вважає, що Сійярто вирушив у Пекін разом з Орбаном.

Видання звертає увагу, що вдень 7 липня глава МЗС Угорщини прийняв президента найбільшого у світі виробника акумуляторів Contemporary Amperex Technology Co. Limited і заявив йому, що "Угорщина робить усе, щоб уникнути торговельної війни між Євросоюзом і Китаєм".

Контекст:

2 липня Орбан приїжджав до Києва, під час візиту він запропонував президенту України Володимирові Зеленському "припинення вогню" у війні країни-агресора РФ проти України. За словами Орбана, ця пропозиція Зеленському "не дуже сподобалося".

5 липня Орбан приїжджав у Москву й зустрічався з нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним. Той заявив, що Орбан прибув до Москви, зокрема, як голова Ради ЄС, повідомляло пропагандистське агентство ТАСС. Президент Євроради Шарль Мішель наголошував, що Угорщина, незважаючи на тимчасове головування в Раді ЄС, не має мандата на взаємодію з РФ від імені ЄС.

6 липня Орбан відвідав Азербайджан на неформальному саміті глав країн так званої Організації тюркських держав. Це спричинило негативну реакцію представника ЄС у зв'язку з тим, що до цієї організації причетна невизнана світовою спільнотою "Турецька Республіка Північного Кіпру".