Столтенберг: Китай – головний пособник воєнної агресії РФ проти України

Сі Цзіньпін і Путін хочуть, щоб НАТО зазнав поразки в Україні
Фото: ЕРА

Агресивна війна Росії в Україні демонструє, наскільки тісно пов'язані між собою Китай, Північна Корея, Іран і РФ. Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив в опублікованому 7 липня інтерв'ю CBS.

За його словами, Пекін є основною підтримкою нелегітимного глави Кремля Володимира Путіна.

"Китай – головний пособник російської воєнної агресії проти України. Президент Сі [Цзіньпін] і президент Путін – усі вони хочуть, щоб НАТО, США зазнали поразки в Україні, і, якщо Путін переможе в Україні, це не лише додасть сил президенту Путіну, а й президенту Сі", – заявив глава оборонного блоку.

Він наголосив на важливості НАТО навіть для таких сильних держав, як США, зокрема "для врегулювання проблем із Китаєм".

Контекст:

Китай із початку повномасштабного нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію й закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

Великий план мирного врегулювання війни в Україні, який містить 12 пунктів, Китай оприлюднив 24 лютого, у перші роковини повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Цей "мирний план" зі скепсисом зустріли на Заході.

Глава Української держави Володимир Зеленський говорив, що Китай має "підтримати формулу миру", яку пропонує Україна, і "виступати за гарантії безпеки".

11 червня 2024 року Китай, який відмовився брати участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, запропонував провести "справжню" мирну конференцію за участю України й Росії. Агентство Bloomberg повідомляло, що КНР і Бразилія планують виступити "з конкурентною ініціативою".