Орбан у Пекіні назвав Китай "головною державою" для досягнення миру в Україні

Орбан зустрівся в Пекіні з главою КНР
Фото: ЕРА (архів)

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після переговорів в Україні й у країні-агресорі РФ приїхав до Пекіна (Китай). Про це в ніч на 8 липня повідомило "Сіньхуа".

Агентство поінформувало, що з ним уже зустрівся глава КНР Сі Цзіньпін. Подробиць не наводять.

Орбан на своїй сторінці в Х написав під фото з ним, що Китай є "головною державою у створенні умов для встановлення миру у війні між Росією та Україною".

"Саме тому я приїхав на зустріч із президентом Сі до Пекіна, лише за два місяці після його офіційного візиту в Будапешт", – заявив він.

Раніше угорський прем'єр поінформував у Х про прибуття в Китай.

Те, що Орбан летить у КНР, увечері 7 липня припустило видання 444.hu, проаналізувавши дані радіолокаційного стеження. Журналісти зазначали, що на момент виходу їхнього матеріалу військово-урядовий літак Dassault Falcon 7X прямував із Будапешта до Пекіна.

Контекст:

2 липня Орбан приїжджав до Києва, під час візиту він запропонував президенту України Володимирові Зеленському "припинення вогню" у війні країни-агресора РФ проти України. За словами Орбана, ця пропозиція Зеленському "не дуже сподобалася".

5 липня Орбан приїжджав до Москви й зустрічався з нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним. Той заявив, що Орбан прибув до Москви, зокрема, як голова Ради ЄС, повідомляло пропагандистське агентство ТАСС. Президент Євроради Шарль Мішель наголошував, що Угорщина, попри тимчасове головування в Раді ЄС, не має мандата на взаємодію з РФ від імені ЄС.

Китай від початку повномасштабного нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію й закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

Глава Української держави Володимир Зеленський говорив, що Китай має "підтримати формулу миру", яку пропонує Україна, і "виступати за гарантії безпеки". 11 червня 2024 року Китай, який відмовився брати участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, запропонував провести "справжню" мирну конференцію за участю України та Росії. Агентство Bloomberg повідомляло, що КНР і Бразилія планують виступити "з конкурентною ініціативою".