Поліцейський із Солсбері, який постраждав від "Новачка", пішов зі служби

Бейлі не повідомив, чим займеться після звільнення зі служби
Фото: Nick Bailey / Twitter

Сержант Нік Бейлі був у першій групі поліцейських, які прибули до будинку колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля після його отруєння "Новачком". Він дістав дозу отрути і довго лікувався. Сьогодні Бейлі заявив про неможливість продовжувати службу.

Поліцейський із Солсбері Нік Бейлі повідомив 17 жовтня у Twitter, що змушений покинути службу через наслідки інциденту із застосуванням у місті нервово-паралітичного агента "Новачок".

За словами сержанта, він із дитинства мріяв служити в поліції, тому йому сумно покидати колег.

"Як і у більшості поліцейських, на мою долю випали травми, насильство, смуток і горе. Ми справляємося з цим, беремо на себе відповідальність і продовжуємо діяти, тому що це наша робота. Але ми ще й люди, і наслідки цього не можна недооцінювати. Події в Солсбері в березні 2018 року вимагали дуже багато від мене. І хоч я з усіх сил намагався це подолати, я знаю, що не знайду спокою, залишаючись у цій обстановці", – написав Бейлі.

Він не повідомив, чим займеться після звільнення.

У березні 2018 року "Новачком" у Солсбері отруїли експолковника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочку Юлію, захворів також поліцейський Бейлі, який одним із перших прибув на місце інциденту.

У червні 2018-го після отруєння "Новачком" госпіталізували жителів сусіднього Еймсбері Чарлі Роулі та його подругу Дон Стерджесс. Пара відвідувала сади королеви Єлизавети в Солсбері. Роулі повідомив слідчим, що знайшов флакон із рідиною, вирішив, що це парфуми, і дав його Стерджесс. Та нанесла рідину собі на обличчя і зап'ястя.

Усі постраждалі, окрім Стерджесс, вижили.

Бейлі припустив, що випадково заніс отруту, поправляючи маску або окуляри під час огляду квартири Скрипаля. Поки тривало його лікування, фахівці досліджували будинок сержанта і виявили безліч слідів "Новачка". Довелося утилізувати машину поліцейського й усі речі його дітей. У січні 2019 року він повернувся на службу.

5 вересня 2018 року у прокуратурі Великобританії назвали прізвища підозрюваних у нападі на Скрипалів – це росіяни Олександр Петров і Руслан Боширов. Двоє чоловіків, чиї фото опублікувала британська прокуратура, заявили в телеінтерв'ю, що справді були в Солсбері в березні, але їздили туди лише на екскурсію. Свою причетність до отруєння і роботи на ГРУ вони заперечували.

У розслідуванні групи Bellingcat і The Insider стверджували, що людина, відома під прізвищем Боширов, – це полковник Головного управління Генштабу РФ Анатолій Чепіга. Також оприлюднили результати другого розслідування, згідно з яким справжнє ім'я Петрова – Олександр Мішкін. Він – військовий лікар, випускник Військово-медичної академії імені Кірова.