"Потрібно зняти всі обмеження на постачання зброї Києву". Чехія засудила російську ракетну атаку по Україні

РФ завдала ударів по Києву і понад 10 інших міст України
Фото: EPA
Міністерство закордонних справ Чехії засудило масований ракетний удар, завданий російськими окупаційними військами по українських містах. Про це йдеться у заяві, опублікованій 10 жовтня на офіційному сайті відомства.

"Сьогоднішній варварський напад є ще одним доказом цинізму і боягузтву російського режиму. Росія й далі вчиняє злочини на території України. Чехія і далі домагатиметься створення спеціального судового трибуналу, який притягне до відповідальності всіх представників Росії, причетних до злочинів", – ідеться у заяві.

У чеському МЗС додали, що й далі "допомагатимуть Україні та її громадянам у їхньому справедливому захисті від російської агресії й боротьбі за звільнення всіх окупованих територій".

"Ми закликаємо всіх, для кого свобода, взаємна повага, суверенітет, співпраця, мирне співіснування і повага до людського життя є основними елементами міжнародних відносин. Росія їх сьогодні знову розтоптала", – заявили у відомстві.

Зі свого боку, заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Ярослав Курфюрст на зустрічі з представниками українських засобів масової інформації виступив за повне скасування будь-яких обмежень на постачання зброї Україні.

"Росія використовує терористичні методи. Мають скасувати будь-які нинішні обмеження на постачання зброї Україні. Настав час для ще більшої підтримки України", – цитує посадовця "Європейська правда".

Заступник глави міноборони Чехії Томаш Копечни водночас висловив думку, що ці обмеження були непотрібними від самого початку.

Контекст:

Уранці 10 жовтня РФ розпочала масований ракетний обстріл українських міст. На цю мить відомо про обстріли Києва, Харкова, Львова, Дніпра, Одеси, Хмельницького, Житомира, Рівного, Миколаєва, Тернополя, Івано-Франківська, Кропивницького і Конотопа.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявляв, що окупанти випустили по Україні понад 70 ракет, 41 з них вдалося збити українськими засобами протиповітряної оборони. Пізніше заступниця міністра оборони Ганна Маляр уточнила, що РФ випустила по Україні 83 ракети, 43 з них збили.

Радниця глави МВС України Мар'яна Рева поінформувала, що відомо щонайменше про 10 загиблих і понад 60 поранених унаслідок ранкової атаки РФ.