Прайс пояснив, чому США не вводять запобіжних санкцій проти Росії

Санкції стосуватимуться галузей, які мають для Росії стратегічне значення, зазначив Прайс

Фото: US Department of State / Flickr

Спікер Державного департаменту США Нед Прайс 1 лютого у коментарі "Голосу Америки" пояснив, чому США та партнери не вводять проти Російської Федерації запобіжних санкцій.

"Наша головна мета – урегулювати цю кризу, яку спровокувала Москва, за допомогою діалогу та дипломатії. Наша мета полягає в тому, щоб нам не потрібно було вводити санкції, оскільки це означало б, що росіяни не продовжують агресію. Важливий момент полягає в тому, що будь-який пакет санкцій США втратить стримувальний ефект, якщо його ввести до вторгнення", – заявив він.

Прайс пояснив, чому США не конкретизують, які саме санкції введуть щодо Росії у разі її подальшої агресії.

"Повідомляти про наші кроки не в наших інтересах, це дасть змогу РФ зробити кроки, які пом'якшать вплив цих санкцій. Частиною стримувального ефекту цих санкцій є той факт, що вони будуть безпрецедентними за своїми обсягами та масштабами щодо того, які наслідки вони можуть мати для Російської Федерації. Вони торкнуться галузей, що мають для Росії стратегічне значення", – додав речник Держдепу США.

Контекст:

Навесні 2021 року Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія знов стягує війська до кордону з Україною.

У зв'язку із цією ескалацією США та країни ЄС останнім часом говорять про можливі нові санкції проти Росії. Проте держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що мета санкцій полягає у стримуванні російської агресії, а якщо їх запровадити зараз, це стримування припиниться.

Президент США Джо Байден 25 січня 2022 не відкидав і прямих санкцій проти лідера РФ Володимира Путіна, але тільки в разі повномасштабного вторгнення.

28 січня президент України Володимир Зеленський заявив, що Захід має вводити санкції проти Росії до початку повномасштабної війни в Україні, а не після, глава держави вважає, що санкції вже після повномасштабного вторгнення Росії – це санкції не для захисту України, а захисту Європи.

31 січня прессекретарка Білого дому Джен Псакі повідомила, що США підготували санкції щодо низки осіб із російської еліти в разі подальших кроків Росії щодо нападу на Україну.