Представник Білого дому розповів, про що Байден хоче поговорити із Зеленським

Зеленський зустрічався з Байденом у вересні 2021 року
Фото: president.gov.ua (архів)
Президент США Джо Байден запросив президента України Володимира Зеленського до Вашингтона (США), бо війна в Україні "вступила в нову стадію". Про це 21 грудня в ефірі CNN заявив координатор з питань зв'язків із громадськістю Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Перемовини зосередять на продовженні військової й економічної допомоги США, а також на збереженні санкцій проти Росії та підтримці українського народу, розповів Кірбі.

Також сторони обговорять шляхи завершення війни, вважає він.

"Я не сумніваюся, що вони говоритимуть про уявлення президента Зеленського про "справедливий мир" і про те, який він має вигляд, які його компоненти і як ми можемо допомогти Україні його досягти", – сказав Кірбі.

Водночас він сумнівається, що президент Росії Володимир Путін "зацікавлений у дипломатії просто зараз".

"Навпаки. Він зацікавлений у тому, щоб убивати більше українських мирних жителів", – додав він.

Коли США доправлять Україні системи залпового вогню Patriot, Кірбі не уточнив. За його словами, щоб навчитися ними керувати, "необхідно багато часу".

Окрім того, координатор з питань зв'язків із громадськістю Ради національної безпеки США підкреслив, що Зеленський усвідомлює ризики, на які він себе наражає, покидаючи Україну, але США працюють над тим, щоб візит був безпечним.

Контекст:

Зеленський 21 грудня вирушив до США – наступного дня після візиту до Бахмута Донецької області, який є однією з найгарячіших точок на фронті. Планують, що зустріч відбудеться на галявині біля Білого дому о 21.00 за київським часом. Зеленський везе Байдену й Конгресу подарунок від військових із Бахмута.

Це перший закордонний візит президента України за час повномасштабного вторгнення РФ.

Зеленський за час свого президентства двічі відвідував Америку: у вересні 2019 року, коли президентом був Дональд Трамп, і у вересні 2021 року, уже під час президентства Байдена.