Прем'єр Іспанії заявив, що нового референдуму про незалежність Каталонії не буде

За словами Санчеса, очолювана ним Соціалістична партія "ніколи не допустить" нового референдуму про незалежність Каталонії
Фото: EPA
Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес відкинув можливість проведення нового референдуму про незалежність Каталонії. Про це він сказав під час виступу в парламенті, повідомляє 30 червня El Mundo.

Глава іспанського уряду сказав, що референдуму не буде, "поки ті, хто його захищають, не переконають три п'ятих членів цієї палати [парламенту] змінити конституцію".

За словами політика, очолювана ним Соціалістична партія "ніколи не допустить такого".

Контекст:

У жовтні 2017 року відбувся референдум про незалежність Каталонії. За відділення автономії від Іспанії проголосувало 90% тих, хто прийшов на виборчі дільниці в день референдуму. У голосуванні брало участь 2,26 млн осіб, або приблизно 42% населення регіону. Конституційний суд Іспанії визнав, що голосування не відповідає конституції.

14 жовтня 2019 року в Барселоні почалися акції протесту, зумовлені рішенням Верховного суду Іспанії, який засудив 12 політиків до тривалих тюремних строків за організацію референдуму про незалежність Каталонії. Багатотисячні мітинги відбулися в центрі міста та в аеропорту. У кількох місцях сталися сутички протестувальників із поліцією.

17 жовтня глава уряду Каталонії Жоакім Торра заявив про необхідність провести новий референдум про незалежність Каталонії. У Конституційному суді Іспанії заявили, що спроби лідерів регіону ініціювати референдум матимуть правові наслідки.

У грудні минулого року стало відомо, що в Іспанії розслідують справу про ймовірну підтримку каталонських сепаратистів Росією.

22 червня уряд Іспанії офіційно помилував дев'ятьох каталонських політиків, засуджених за участь в організації незаконного референдуму про незалежність регіону 2017 року.