Премʼєр Британії вперше відвідає Німеччину, щоб відновити "зруйновані відносини з ЄС"

Глава британського уряду прагне відновити відносини з ЄС
Фото: EPA

Новий прем’єр-міністр Великобританії Кір Стармер хоче відновити відносини з Європейським союзом, які погіршилися після Brexit. Про це він заявив напередодні поїздки до Берліна, де 28 серпня мають відбутися переговори з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, повідомило 27 серпня видання Politico.

"У нас є унікальна можливість перезавантажити наші відносини з Європою та прагнути до справжнього, амбітного партнерства, яке принесе користь британському народові. Ми маємо звернути увагу на Brexit і виправити зруйновані відносини, залишені попереднім урядом", – наголосив британський прем'єр.

З посиланням на джерела в Німеччині The Guardian пише, що Шольц підтримує ідею зміцнити відносини з Великобританією, приділяючи особливу увагу міжнародній торгівлі.

Країни також планують розпочати переговори щодо двостороннього договору за зразком угоди з Францією 2010 року, яка зафіксувала 50-річний план оборонної співпраці. Документ можуть підписати на початку 2025 року, пише The Guardian.

Під час поїздки Стармер також зустрінеться з Арміном Теодором Паппергером, директором найбільшої оборонної компанії Німеччини Rheinmetall, яка бере активну участь в наданні важкої бронетехніки й інших видів озброєнь Україні.

Контекст:

Великобританія була членом ЄС із 1976 року. У 2016 році у країні відбувся референдум, на якому британці майже порівну проголосували щодо виходу з Європейського союзу (тоді явка становила 72,2%, а розподіл був 51,9% за Brexit і 48,2% – проти). 

Опівночі 1 лютого 2020 року Великобританія покинула ЄС.