Великобританія підтримує удари ракетами Storm Shadow углиб РФ, але не хоче сваритися зі США – ЗМІ

У Білому домі стурбовані тим, що використання Storm Shadow може втягнути США у війну
Фото: EPA

Великобританія підтримує надання дозволу українцям бити своїми ракетами Storm Shadow по цілях на території Росії, але не планує публічно про це заявляти, щоб не спровокувати суперечок зі Сполученими Штатами. Про це 27 серпня повідомила британська газета The Telegraph.

"Володимир Зеленський [президент України] неодноразово просив дозволити використовувати зброю, яка може уникати ворожих радарів і уражати точні цілі на відстані понад 400 км, для завдання ударів углиб Росії. Утім, ракети зазвичай використовують разом із засекреченими американськими системами, що потребує дозволу Вашингтона", – пише видання.

За інформацією Telegraph, Великобританія не надсилала США офіційного запиту на використання Україною ракет для ударів по території РФ. Але раніше уряд просив Штати пом'якшити свою позицію й дозволити використовувати зброю по цілях усередині Росії.

Контекст:

Далекобійна авіаційна ракета класу "повітря – земля" Storm Shadow / SCALP EG – це спільна розробка Франції та Великобританії. Вона призначена для знищення укріплених наземних стаціонарних цілей. Ракета може проривати оборону потужних систем ППО, має бойову частину 450 кг і здатна летіти більше ніж на 560 км.

The Telegraph зазначала, що політика країни "не змінилася" і, незважаючи на заяви Стармера, Лондон не дозволяє Україні бити ракетами Storm Shadow по РФ. Британські посадовці побоюються, що такий крок призведе до ескалації війни й може втягнути Великобританію в конфлікт із Росією.

12 серпня The Telegraph написала, що Великобританія не дозволяла Україні використовувати ракети Storm Shadow під час наступу в Курській області.

Як наголосила The Times, британські міністри таємно намагаються переконати союзників дозволити Україні бити по Росії ракетами Storm Shadow.