Білий дім спростував звинувачення у блокуванні ударів ракетами Storm Shadow по території Росії – The Telegraph

ЗМІ писали, що удари ракетами вглиб РФ блокують США
Фото: mbda-systems.com

Адміністрація президента США Джо Байдена стверджує, що не зверталася до влади Великобританії у зв'язку із забороною Україні використовувати ракети Storm Shadow на території Росії. Про це 19 серпня пише The Telegraph.

Представник Білого дому повідомив, що офіційно Україна не подавала запиту на запуск ракет через кордон РФ, що потребувало б використання деяких систем американського виробництва.

Також американський високопосадовець заявив журналістам, що окупанти вже перемістили 90% російських винищувачів на авіабази поза зоною досяжності вказаних ракет. ​​

У Вашингтоні вважають, що РФ розуміла загрозу Storm Shadow і діяла на випередження. У цих обставинах ефективнішими є українські безпілотники великої дальності, вважають американці.

Про те, що США вже понад місяць не відповідають на запит Лондона із пропозицією дозволити Україні застосовувати Storm Shadow по території країни-агресора РФ, 16 серпня написала The Times. Вашингтон фактично блокує дозвіл Великобританії на запуск ракет Storm Shadow по території РФ через побоювання Білого дому щодо ескалації війни в Україні, стверджував ЗМІ.

Контекст:

Далекобійна авіаційна ракета класу "повітря – земля" Storm Shadow / SCALP EG – це спільна розробка Франції й Великобританії. Вона призначена для знищення укріплених наземних стаціонарних цілей. Ракета може проривати оборону потужних систем ППО, має бойову частину 450 кг і здатна летіти більше ніж на 560 км.

Новий прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер розповідав журналістам дорогою на саміт НАТО у Вашингтоні 9 липня, що Україна сама має вирішувати, як вона використовуватиме ракети, котрі надала їй Великобританія. Водночас The Telegraph зазначала, що політика країни "не змінилася" і, незважаючи на заяви Стармера, Лондон не дозволяє Україні бити ракетами Storm Shadow по РФ. Британські чиновники побоюються, що такий крок призведе до ескалації війни й може втягнути Великобританію в конфлікт із Росією.

12 серпня The Telegraph написала, що Великобританія не дозволяла Україні використовувати ракети Storm Shadow під час наступу в Курській області.

Як наголосила The Times, британські міністри таємно намагаються переконати союзників дозволити Україні бити по Росії ракетами Storm Shadow.