США блокують дозвіл Великобританії Україні бити ракетами Storm Shadow по РФ – The Times

ЗМІ повідомляли, що Великобританія не дозволяла Україні використовувати ракети Storm Shadow під час наступу в Курській області
Скріншот: Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces / Facebook

США вже понад місяць не відповідають на запит Лондона із пропозицією дозволити Україні застосовувати далекобійні ракети Storm Shadow по території країни-агресора РФ. Про це 16 серпня написала The Times.

Як наголосив ЗМІ, Вашингтон фактично блокує дозвіл Великобританії на запуск ракет Storm Shadow по території РФ через побоювання Білого дому щодо ескалації війни в Україні.

На тлі зростання на Заході тиску з метою пом'якшити правила використання далекобійної зброї в Лондоні очікують на схвалення США, перш ніж дати Україні "зелене світло", зазначила The Times.

За словами джерела видання, це питання фактично "застрягло в американській системі".

Інший співрозмовник ЗМІ в уряді Великобританії розповів, що "обговорення Storm Shadow із союзниками все ще тривають". Ще одне джерело The Times назвало таке зволікання "рутинним процесом у США".

Водночас неназваний представник британського уряду повідомив The Times, що Лондон не звинувачує Вашингтон у затримці. Він додав, що такі зміни в політиці потребують часу.

Контекст:

Далекобійна авіаційна ракета класу "повітря – земля" Storm Shadow / SCALP EG – це спільна розробка Франції та Великобританії. Вона призначена для знищення укріплених наземних стаціонарних цілей. Ракета може проривати оборону потужних систем ППО, має бойову частину 450 кг і здатна летіти більше ніж на 560 км.

Новий прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер розповідав журналістам дорогою на саміт НАТО у Вашингтоні 9 липня, що Україна сама має вирішувати, як вона буде використовувати ракети, які надала їй Великобританія. Водночас The Telegraph зазначала, що політика країни "не змінилася" і, незважаючи на заяви Стармера, Лондон не дозволяє Україні бити ракетами Storm Shadow по РФ. Британські чиновники побоюються, що такий крок призведе до ескалації війни і може залучити Великобританію до конфлікту з Росією.

12 серпня The Telegraph написала, що Великобританія не дозволяла Україні використовувати ракети Storm Shadow під час наступу в Курській області.

Як наголосила The Times, британські міністри таємно намагаються переконати союзників дозволити Україні бити по Росії ракетами Storm Shadow.