Глава британського МЗС про дозвіл для України бити ракетами Storm Shadow углиб РФ: Зараз розмірковуємо

Путін становить "системний ризик для європейської безпеки", зазначив Леммі
Фото: EPA

Великобританія розмірковує щодо дозволу для України бити далекобійними ракетами Storm Shadow по військових цілях на території країни-агресора Росії. Про це в інтерв'ю "Європейській правді", опублікованому 12 липня, повідомив міністр закордонних справ Сполученого Королівства Девід Леммі.

Зняти всі обмеження для України бити західною зброєю по цілях у РФ, зокрема військових базах, із яких здійснюють напади на українську територію, на полях саміту НАТО у Вашингтоні закликав глава Української держави Володимир Зеленський. За його словами, Україна чекає на рішення всіх союзників щодо цього й на згоду, яку вже дала Великобританія.

"Я чув, що сказав пан Зеленський, – наголосив Леммі. – Він поділився з нами деякими думками, над якими ми зараз розмірковуємо. Повторюся: я підтримую право України на самооборону. Особливо зараз, після жорстокої атаки на дитячу лікарню ["Охматдит"]".

Міністр розповів, що представники королівства останніми днями обговорювали питання ударів британською зброєю вглиб території РФ із Зеленським і "взяли на себе зобов'язання проаналізувати, зважити деякі ідеї".

"Але я не буду вдаватися в оперативні рішення, і для цього є дуже серйозні причини", – додав Леммі.

Він зазначив, що нелегітимний російський президент Володимир Путін становить "системний ризик для європейської безпеки", тому "має бути непохитна підтримка України з боку всього Альянсу".

"Бо якщо ми дозволимо диктаторам і авторитарним лідерам вторгатися до своїх менших сусідів, і якщо Путін виграє цю битву, то, боюся, під загрозою опиниться безпека всієї світової спільноти", – вказав Леммі.

Контекст:

Далекобійна авіаційна ракета класу "повітря – земля" Storm Shadow / SCALP EG – це спільна розробка Франції й Великобританії. Вона призначена для знищення укріплених наземних стаціонарних цілей. Ракета може проривати оборону потужних систем ППО, має бойову частину 450 кг і здатна летіти більше ніж на 560 км.

2 травня тодішній глава МЗС Великобританії Девід Кемерон заявляв, що Україна може використовувати британську зброю для ударів по російській території.

Однак Зеленський в опублікованому 31 травня інтерв'ю The Guardian заявив, що Великобританія не дала на це "100% дозволу". За його словами, Київ "двічі порушував це питання", але так і не дістав підтвердження від Кемерона. Зеленський припустив, що рішення Великобританії й інших партнерів залежить від консенсусу, причому вирішальне значення має позиція США.

Новий прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер розповів журналістам дорогою на саміт НАТО у Вашингтоні 9 липня, що Україна сама має вирішувати, як вона використовуватиме ракети, котрі надала їй Великобританія. Водночас газета The Telegraph зазначила, що політика країни "не змінилася" і, незважаючи на заяви Стармера, Лондон не дозволяє Україні бити ракетами Storm Shadow по РФ. Британські чиновники побоюються, що такий крок призведе до ескалації війни й може втягнути Великобританію в конфлікт із Росією.